Категорія
Новини
Дата

Норвегія заборонила вʼїзд туристам з Росії

1 хв читання

Уряд Норвегії запроваджує додаткові обмеження на вʼїзд до Норвегії для громадян Росії, які прибувають у країну з туристичною метою, йдеться в заяві уряду. Нові правила набудуть чинності 29 травня.

Правила видачі віз для громадян Росії були посилені навесні 2022 року, після чого видача туристичних віз громадянам Росії здебільшого припинилася. Тепер можливості вʼїзду в Норвегію для них додатково будуть обмежені.

Ключові факти

  • Громадянам Росії, які прибувають до Норвегії з туристичною та іншою метою не першочергової важливості, буде відмовлено у вʼїзді до Норвегії при перетині кордону. Посилення правил поширюється як на тих громадян Росії, яким Норвегія видала візу до посилення правил навесні 2022 року, так і на тих, чия віза була видана іншими країнами Шенгенської угоди.
  • Рішення про обмеження можливостей для вʼїзду громадян РФ відповідає позиції Норвегії щодо необхідності спільної з союзниками та партнерами реакції на незаконну агресію Росії проти України, заявила міністр юстиції та громадської безпеки Еміліє Енгер Мель.
  • У деяких випадках будуть робитися винятки, наприклад, для громадян Росії, які приїжджають у гості до близьких родичів, що проживають в Норвегії, і для громадян Росії, які прибувають з метою роботи або навчання в Норвегії чи інших країнах Шенгенської угоди.
  • Влада Норвегії додала, що уважно стежить за ситуацією на прикордонному пункті Стурскуг на кордоні з Мурманською областю РФ і «готова вжити заходів у разі потреби».

Контекст

Шенгенська угода гарантує вільне переміщення по всій території держав, що входять до неї. При цьому, питання вʼїзду через зовнішні кордони ЄС кожна країна контролює самостійно.

31 серпня 2022 РОКУ у Празі міністри закордонних справ ЄС підтримали зупинення дії угоди 2007 року, яка полегшувала видачу віз росіянам, у відповідь на російське вторгнення в Україну. При цьому вони не змогли погодити повну заборону на видачу віз росіянам, якої вимагали європейські країни, що межують із РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні