До Китаю замість Європи. Російським туристам заважають візові труднощі і проблеми з логістикою польотів /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

До Китаю замість Європи. Російським туристам заважають візові труднощі і проблеми з логістикою польотів

Shutterstock

Російські туроператори почали пропонувати тури до країн Євросоюзу попри на складнощі з отриманням шенгенських віз, пише «Коммерсантъ». Подальше відновлення турпотоку стримують візові труднощі й проблеми з логістикою польотів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Керуючий партнер «Візаходу» Марина Широкова повідомила про сезонне пожвавлення попиту в квітні на запис до візових центрів європейських країн: до березня активність зросла приблизно на 15%. Проте обсяг попиту на європейський відпочинок становить лише 15–20% від рівня, який був у допандемійному 2019 році. 
  • Експерти вважають, що основними стримувальними факторами для поїздок росіян до Європи є візові складнощі й складна логістика маршрутів. Туристам відомо про ці проблеми, багато з них переорієнтуються на інші напрямки, наприклад, планують поїздки до Китаю.
  • У квітні 30–40% запитів клієнтів на оформлення віз припадає на країни Шенгенської угоди (рік тому було 20%), до початку вторгення показник сягав 70–80%, повідомила заступник керівника міграційно-візового відділу Continent Express Юлія Отвагіна.
  • Віцепрезидент Російського союзу туріндустрії Дмитро Горін каже, що зараз до країн Шенгенської угоди відбувається не більше 15–20% поїздок від докризового 2019 року. За його словами, багато провідних туроператорів РФ цього року формують асортиментні програми до Європи, викуповуючи блоки місць на рейсах зарубіжних компаній із Туреччини, Єревана та Кувейту. Минулого року кількість подібних пропозицій на ринку була мінімальною. 
  • За оцінками OneTwoTrip, найбільш затребуваними є класичні туристичні країни – Франція, Італія та Іспанія. 
  • За словами заступниці керівника міграційно-візового відділу Continent Express Юлії Отвагіної, за рік візова процедура стала складнішою: кількість вільних слотів для подання документів обмежена, термін їх розгляду зріс, потрібні додаткові підтвердження, а кількість відмов зросла на 10–20%.

Контекст

Рада Європейського Союзу призупинила дію угоди про спрощення візового режиму з Росією, нові правила почали діяти з 12 вересня. Відтепер на громадян Росії поширюються загальні правила візового кодексу.

Рішення передбачає, що візовий збір збільшено з €35 до €80, також потрібно надавати додаткові документи, збільшується час оформлення візи та посилюються правила видачі багаторазових віз.

З 12 вересня росіяни можуть отримувати короткострокові візи до ЄС лише з гуманітарних та сімейних причин. Візи до ЄС також зможуть отримувати журналісти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні