Росіяни масово вирушають до Таїланду. За перше півріччя їхня кількість зросла в 10 разів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росіяни масово вирушають до Таїланду. За перше півріччя їхня кількість зросла в 10 разів

Getty Images

У період із січня по червень до Таїланду прибуло близько 791 574 громадян Росії, що на понад 1000% більше, ніж за той же період минулого року, пише Bloomberg із посиланням на дані міністерства туризму та спорту країни. Торік половину з проданих у Таїланді вілл скупили росіяни.

Ключові факти

  • Пхукет давно приваблює заможних громадян Росії, але їх наплив прискорюється, оскільки війна в Україні ускладнює вʼїзд до Європи та інших країн.
  • За даними агентства нерухомості Knight Frank Thailand, кількість вілл, проданих на острові минулого року, зросла на 82% – до 338, близько половини з яких купили росіяни. Зʼявилися також різні підприємства від ресторанів до саун, які приваблюють нову клієнтуру.
  • За даними Туристичної асоціації Пхукету, більше половини росіян прилетіли прямо в аеропорт Пхукет, і цього року вони були основними туристами на острові.
  • У FazWaz Property Group повідомили, що «російськомовні» є найбільшими покупцями нерухомості на Пхукеті, минулого року компанія уклала одну зі своїх найприбутковіших угод, коли один російський покупець скупив 16 вілл.
  • Санкції вплинули на транзакції Visa Inc. та Mastercard Inc. серед багатьох глобальних фінансових компаній, які призупинили операції у Росії після вторгнення в Україну. Проте, росіяни знайшли обхідні шляхи, такі як привʼязка до платформ China UnionPay Co., цифрові активи, а також оплата готівкою у доларах та євро. Однак з часом стає все важче переказувати кошти з Росії, і рубль також ослаб відносно бата Таїланду.
  • У той час як торгівля стимулювала економіку та забезпечила такі необхідні робочі місця на Пхукеті й Крабі, що залежать від туризму та інвестицій, приплив росіян також витіснив із ринку деяких потенційних покупців з Таїланду й інших країн. Місцеві також страждають від інфляції на товари першої необхідності та власну орендну плату.

Контекст

Рада Європейського Союзу призупинила дію угоди про спрощення візового режиму з Росією, нові правила почали діяти з 12 вересня 2022 року. Відтоді на громадян Росії поширюються загальні правила візового кодексу.

Водночас росіяни становили найбільшу частку закордонних покупців нерухомості у Дубаї минулого року, свідчать дані брокерської компанії Betterhomes. Інтерес росіян до житла у Дубаї різко зріс після війни в Україні, оскільки РФ зіткнулася з ще жорсткішими санкціями, це допомогло підняти вартість та кількість продажів квадратних метрів до рекордного рівня.

Індонезія вирішила залучати заможних громадян з усього світу для довгострокового перебування. Країна пропонує візи на пʼять і 10 років тим, хто має на банківських рахунках не менш ніж 2 млрд рупій ($130 000).

У березні стало відомо, що через західні санкції, повʼязані з вторгненням до України, все більше заможних росіян стикаються з обмеженнями для поїздок і обирають сафарі в Зімбабе. Вважається, що літній саміт «Росія – Африка» стане платформою для залучення багатих туристів.

У липні міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров офіційно відкрив консульство на Пхукеті та зустрівся зі своїм колегою Таїланду під час візиту. За останній рік Таїланд запровадив кілька нових візових програм, які дозволяють довше залишатися в країні.

З того часу, як РФ вторглася в Україну у 2022 році, ЄС ускладнив поїздки росіян до блоку, відмовившись від багатьох прямих рейсів до європейських міст. Це підштовхнуло людей до інших країн, таких як Обʼєднані Арабські Емірати, Туреччина та Таїланд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні