Категорія
Новини
Дата

Нові санкції США забороняють General Electric обслуговувати турбіни ТЕС у Росії

1 хв читання

Американська General Electric (GE) не зможе продовжувати обслуговувати в Росії газові турбіни на ТЕС загальною потужністю 5 ГВт, пише «Коммерсантъ». 18 червня набули чинності розширені санкції США, що забороняють американським компаніям надавати інжинірингові послуги в РФ.

Ключові факти

  • Обмеження торкнуться, зокрема, GE, яка продовжувала виконувати сервісне обслуговування газових і парових турбін на російських ТЕС, а також іншого обладнання у промисловому секторі, кажуть джерела видання. У сервісний контракт зазвичай входять віддалений моніторинг, консультування, перевірки із залученням іноземних інженерів, ремонт і заміна запчастин.
  • У GE підтвердили, що у компанії більше не буде можливості надавати інжинірингові послуги в Росії. «Ми проводимо всебічну оцінку впливу нового пакету санкцій США на нашу роботу в регіоні і продовжуємо взаємодіяти з компетентними органами щодо дотримання обмежень, правил і законодавства», – йдеться у коментарі. 
  • Один зі співрозмовників видання каже, що американські компанії закриють доступ до креслень і баз даних, без яких іноземні фахівці не зможуть проводити інспекції та ремонти на території РФ. Інші джерела у галузі побоюються, що GE перестане постачати оригінальні запчастини, аналогів яких у Росії не існує.

Контекст

Загальна потужність ТЕС на іноземних турбінах становить близько 22 ГВт (приблизно 9% від встановленої потужності єдиної енергосистеми РФ). Загальна потужність турбін Siemens – близько 9 ГВт, а турбін GE – близько 5 ГВт. На турбінах GE працюють як потужні ГРЕС, так і відносно невеликі міські ТЕЦ, які є важливими для теплопостачання. 

Зокрема, машини GE стоять на енергоблоках Сургутської ДРЕС-2 та Шатурської ДРЕС («Юніпро»), Воронезької ТЕЦ-1 («Квадра»), калінінградських ТЕС («Роснафтогаз» та «Інтер РАО»), Південно-Сахалінської ТЕЦ-1 та Східної ТЕЦ («РусГідро»).

За оцінками Мінпромторгу, загалом у РФ, включаючи нафтогазову галузь та інші сектори промисловості, встановлено понад 1700 іноземних турбін різної потужності.

Російські фірми можуть здійснювати обслуговування 1300 турбін, а щодо інших потрібне «розширення ремонтного потенціалу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні