Категорія
Новини
Дата

Нові санкції США забороняють General Electric обслуговувати турбіни ТЕС у Росії

Американська General Electric (GE) не зможе продовжувати обслуговувати в Росії газові турбіни на ТЕС загальною потужністю 5 ГВт, пише «Коммерсантъ». 18 червня набули чинності розширені санкції США, що забороняють американським компаніям надавати інжинірингові послуги в РФ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Обмеження торкнуться, зокрема, GE, яка продовжувала виконувати сервісне обслуговування газових і парових турбін на російських ТЕС, а також іншого обладнання у промисловому секторі, кажуть джерела видання. У сервісний контракт зазвичай входять віддалений моніторинг, консультування, перевірки із залученням іноземних інженерів, ремонт і заміна запчастин.
  • У GE підтвердили, що у компанії більше не буде можливості надавати інжинірингові послуги в Росії. «Ми проводимо всебічну оцінку впливу нового пакету санкцій США на нашу роботу в регіоні і продовжуємо взаємодіяти з компетентними органами щодо дотримання обмежень, правил і законодавства», – йдеться у коментарі. 
  • Один зі співрозмовників видання каже, що американські компанії закриють доступ до креслень і баз даних, без яких іноземні фахівці не зможуть проводити інспекції та ремонти на території РФ. Інші джерела у галузі побоюються, що GE перестане постачати оригінальні запчастини, аналогів яких у Росії не існує.

Контекст

Загальна потужність ТЕС на іноземних турбінах становить близько 22 ГВт (приблизно 9% від встановленої потужності єдиної енергосистеми РФ). Загальна потужність турбін Siemens – близько 9 ГВт, а турбін GE – близько 5 ГВт. На турбінах GE працюють як потужні ГРЕС, так і відносно невеликі міські ТЕЦ, які є важливими для теплопостачання. 

Зокрема, машини GE стоять на енергоблоках Сургутської ДРЕС-2 та Шатурської ДРЕС («Юніпро»), Воронезької ТЕЦ-1 («Квадра»), калінінградських ТЕС («Роснафтогаз» та «Інтер РАО»), Південно-Сахалінської ТЕЦ-1 та Східної ТЕЦ («РусГідро»).

За оцінками Мінпромторгу, загалом у РФ, включаючи нафтогазову галузь та інші сектори промисловості, встановлено понад 1700 іноземних турбін різної потужності.

Російські фірми можуть здійснювати обслуговування 1300 турбін, а щодо інших потрібне «розширення ремонтного потенціалу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні