Місяць Гордості ЛГБТК+ /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Компанії
Дата

«Сміливі мають щастя». Comfy, «Київстар», Vodafone та десятки українських компаній публічно підтримали ЛГБТК+ спільноту. Навіщо це бізнесу

Сміливі мають щастя. Comfy, «Київстар», Vodafone та десятки українських компаній публічно підтримали ЛГБТК+ спільноту. Фото Колаж Анна Наконечна

Цього тижня великі українські компанії змінили аватарки своїх акаунтів у соцмережах на стилізовані під ЛГБТ-прапор. Частина з них отримали негатив із боку клієнтів, частина – зростання охоплень авдиторії. Forbes розпитав компанії, що їх мотивувало підтримати спільноту ЛГБТК+

«Сторінку закладу та мою особисту сторінку масово атакували боти й писали погрози, коли ми розмістили там райдужний прапор. Довелося на певний час її закрити», – розповідає Forbes засновник мережі Ponchyk Boy Олександр Жиляєв. 

Вже понад 50 років у червні в світі відзначають Місяць Гордості на знак підтримки ЛГБТК+ спільноти. В Україні цьогоріч до «місяця» доєдналися Ferrexpo, ПриватБанк, Comfy, «Київстар», Vodafone, lifecell, «Укрпошта», StarLightMedia та ще десятки українських компаній. 

Після того, як ритейлер техніки та електроніки Comfy опублікував свою аватарку на Facebook-сторінці з веселковим прапором, нових підписників збільшилося утричі, каже маркетинг та e-commerce директорка Comfy Марія Назаренко. 

Минулого тижня на Instagram-сторінку ритейлера підписалися 25 нових унікальних користувачів. За чотири дні цього тижня – 152. Водночас 10-15% користувачів негативно поставилися до підтримки Comfy ЛГБТК+, зазначає Назаренко. 

Керівник PR-напряму ритейлера Антон Одарюк підтримав рішення команди та сам зробив камінг-аут під час запуску ЛГБТК+ кампанії. У Comfy його рішення сприйняли позитивно, каже він.

За останній рік частка тих, хто негативно ставиться до представників ЛГБТК+ знизилася на 4% – до 34%, йдеться в опублікованому в червні 2023 року дослідженні Київського міжнародного інституту соціології (КМІС). Сумарна кількість тих, хто ставиться позитивно або байдуже – 61%. На 3% зріс показник тих респондентів, хто погоджується, що ЛГБТК+ люди повинні мати однакові з іншими громадянами права, йдеться у дослідженні КМІСу. 

«Укрпошта», яка теж змінила аватарку на райдужну, навіть не вимірюватиме відтік чи притік клієнтів за підсумками цієї ЛГБТ-кампанії, говорить Forbes CEO компанії Ігор Смілянський. «Люди не поділяються на національності, партії, сексуальну орієнтацію. Вони поділяються на розумних та мудаків. І вже мудаки поділяються на національності, партії, сексуальні орієнтації», – додає він. 

Не підраховуватимуть успіх та хейт і у «Київстарі». Для мобільного оператора це не маркетингова кампанія, а кампанія про цінності, йдеться у письмовій відповіді пресслужби «Київстару» для Forbes. 

«Сміливі мають щастя». Comfy, «Київстар», Vodafone та десятки українських компаній публічно підтримали ЛГБТК+ спільноту. Навіщо це бізнесу /Фото 1
«Сміливі мають щастя». Comfy, «Київстар», Vodafone та десятки українських компаній публічно підтримали ЛГБТК+ спільноту. Навіщо це бізнесу /Фото 2
«Сміливі мають щастя». Comfy, «Київстар», Vodafone та десятки українських компаній публічно підтримали ЛГБТК+ спільноту. Навіщо це бізнесу /Фото 3
«Сміливі мають щастя». Comfy, «Київстар», Vodafone та десятки українських компаній публічно підтримали ЛГБТК+ спільноту. Навіщо це бізнесу /Фото 4
«Сміливі мають щастя». Comfy, «Київстар», Vodafone та десятки українських компаній публічно підтримали ЛГБТК+ спільноту. Навіщо це бізнесу /Фото 5
«Сміливі мають щастя». Comfy, «Київстар», Vodafone та десятки українських компаній публічно підтримали ЛГБТК+ спільноту. Навіщо це бізнесу /Фото 6
«Сміливі мають щастя». Comfy, «Київстар», Vodafone та десятки українських компаній публічно підтримали ЛГБТК+ спільноту. Навіщо це бізнесу /Фото 7
Попередній слайд
Наступний слайд

Чому українські компанії підтримують ЛГБТК+ 

«Це нам нічого не дає, крім одного: ми не суперечимо самим собі у своїх цінностях, не втрачаємо етичну цілісність», – пояснює партнер юридичної компанії Axon Partners Михайло Юдін рішення підтримати Місяць Гордості. Три роки тому в Axon провели внутрішнє опитування, чи потрібно компанії демонструвати підтримку ЛГБТК+. Більшість висловилася «за», двоє людей утрималися, каже Юдін.

Веселкова аватарка сподобалася не всім. У коментарях під зміненим лого залишив гомофобний коментар засновник львівської IT-компанії Aimtraction Олександр Романяк, повідомило видання dev.ua. Через декілька хвилин тред із коментарями видалили. «Якогось серйозного відтоку клієнтів ми поки не спостерігаємо», – каже Михайло Юдін. 

Питання ЛГБТК+ спільноти стали актуальними на фоні великої кількості її представників у ЗСУ та відсутності інституту цивільних партнерств, говорить маркетинг та e-commerce директорка Comfy Марія Назаренко. «Сучасні бренди мають реагувати на актуальні для суспільства теми», – додає вона. 

Медіагрупа Віктора Пінчука StarLightMedia ще у 2021 році обрала корпоративну стратегію різноманіття та інклюзивності. «Захист прав людини і, зокрема, захист прав ЛГБТ+ спільноти є важливим для медіа-групи», – говорить керівниця департаменту комунікацій та сталого розвитку компанії Яна Гончаренко. 

Якщо від сторінок компанії відпишуться 10 000-15 000 людей, завжди знайдуться «свої» люди, які розділяють її цінності, вважає Жиляєв з Ponchyk Boy, який раніше займав позиції СМО у Comfy, Multiplex, EVO.Business. «Сміливі завжди мають щастя», – додає він. 

Ти або йдеш вперед, підтримуючи універсальні права людини, або залишаєшся в минулому, вважає Назаренко з Comfy. За її словами, навіть дорослі люди, які виросли у консервативному середовищі, відчувають переваги свободи та можливості захистити свої права.

ЛГБТК+ – це не про молоду авдиторію, а про вразливих членів суспільства, говорить партнер Axon Partners Михайло Юдін. Бізнесу краще вмикати мізки, мати совість, а не лицемірити через страх втратити клієнтів, додає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні