Категорія
Новини
Дата

Новий генсек НАТО Рютте назвав подальшу підтримку України пріоритетом на посаді

2 хв читання

Колишній премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який вступає на посаду генерального секретаря НАТО, вважає одним із пріоритетів у своїй роботі підтримку України, пише «Інтерфакс- Україна».

Єнс Столтенберг пішов у відставку після 10 років на посаді генсека НАТО. Рютте успадкував альянс, який зазнав глибоких змін внаслідок вторгнення Росії.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Звертаючись до Єнса Столтенберга, який іде з посади, Рютте заявив, що пріоритет, як і раніше озвучувалось, це Україна. «Ми маємо гарантувати, що Україна переможе як суверенна, незалежна демократична держава», – сказав Рютте у вівторок у штаб-квартирі НАТО. 
  • Він заявив, що необхідно посилити підтримку України і ще більше наблизити її до НАТО. «Тому що не може бути тривалої безпеки в Європі без сильної незалежної України», – пояснив новий генсек.
Getty Images

Марк Рютте та Єнс Столтенберг Фото Getty Images

  • Відповідаючи на уточнювальне запитання журналістів про свої пріоритети на посаді генсека альянсу, він констатував, що «Україна перебуває на першому місці зі списку».
  • За його словами, НАТО має виконати пакет, узгоджений на саміті у Вашингтоні – командування, фінансові обіцянки та незворотний шлях України до членства. «Ми маємо забезпечити цю підтримку в майбутньому, тому що законне місце України – в НАТО», – наголосив він.
  • Альянс також має зробити більше в плані колективної оборони та стримування, а також повинен більше інвестувати й спробувати досягти всіх цілей, поставлених НАТО, додав новий генсек.
  • «По-третє, ми повинні зробити більше, щоб переконатися, що ми справді побудували партнерства, які були створені за ці роки, зокрема на Далекому Сході. Тож, я думаю, що всі три однаково важливі», – пояснив Рютте.
  • Він також сказав, що його не турбує результат виборів у США, чи переможе Дональд Трамп чи Камала Гарріс, пише Bloomberg. «Я зможу працювати з обома», – сказав він.
  • На посаді Рютте зіткнеться з кількома важливими викликами. Його найнагальнішим завданням стане реалізація рішень, прийнятих альянсом з початку війни, щодо фінансової та логістичної підтримки України, доки країна чекає на офіційне запрошення приєднатися до організації.

Контекст

За Столтенберга Організація Північноатлантичного договору пройшла шлях від звинувачень у старінні до набуття нової актуальності. До альянсу приєдналися чотири країни – Чорногорія, Північна Македонія, Фінляндія та Швеція – і витрати на оборону серед членів поступово зростали. НАТО також взяло на себе координацію постачання допомоги та навчання для України.

З моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну Рютте є вірним союзником України і критиком Путіна. Нідерланди – одна з країн, що обіцяли Києву надати винищувачі F-16. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд