Категорія
Новини
Дата

Київський окружний адміністративний суд, що замінить ОАСК, створять у першій половині 2023 року – нардеп

Київський міський окружний адміністративний суд, який замінить ліквідований ОАСК, мають створити в першій половині 2023 року, розповів у коментарі Forbes заступник голови антикорупційного комітету Ради Ярослав Юрчишин. Є й більш песимістичний сценарій: за оцінкою експертки Центру протидії корупції (ЦПК) Галини Чижик, новий суд вдасться створити не раніше, ніж у другій половині 2023-го.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Офіс президента вже погодив ліквідацію суду з Вищою радою правосуддя (ВРП), тому цілком реально провести процедуру швидко, каже Юрчишин. Це має стати першим завданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), зазначає нардеп.
  • ВККС та ВРП досі не реформовані, зазначає Чижик із ЦПК. Наразі у ВРП є семеро членів. Для відновлення повноцінної роботи органу треба призначити ще вісьмох. Зробити це можна тільки в лютому наступного року, за умови, що влада не втручатиметься у процес, додає експертка ЦПК.
  • Конкурсна комісія має завершити перший етап відбору на посади членів ВККС до кінця цього року. Далі на претендентів чекає другий етап – співбесіди. За оптимістичним сценарієм, орган має запрацювати до кінця весни, прогнозує Чижик.
  • Законопроєкт про ліквідацію ОАСК Зеленський подав до парламенту ще у квітні 2021-го, однак в ОП знайшлись і впливові противники ліквідації суду. «ОАСК був лояльний до чинної влади, з його керівництвом завжди можна було домовитися про розвʼязання будь-яких питань. Тож реформу довий час блокували самі ж члени команди президента», – каже на правах анонімності юрист, що консультує ОП.
  • До моменту створення нового суду функції ОАСК виконуватиме Київський окружний адміністративний суд (КОАС), який розглядає справи у Київській області. «Немає певності, що розгляд справ буде чесним: голова суду Олег Басай є одним із фігурантів на «плівках Вовка», – нагадує Чижик із ЦПК.

Контекст 

3 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №5369 про ліквідацію суду зі скандальною репутацією. Того ж дня закон підписав президент.

Реформувати ОАСК Офіс президента спонукали міжнародні партнери. Держдеп США запровадив 9 грудня санкції проти голови Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павла Вовка, а також двох членів його родини. Це був чіткий меседж від міжнародних партнерів, що вони стежать за ситуацією та, поки українська сторона зволікає, роблять конкретні кроки, – каже Чижик з ЦПК.

 Окружний адміністративний суд є одним із найвпливовіших органів у судовій системі. Тут розглядаються справи, які стосуються державних органів: ЦВК, Кабміну, Нацбанку, НАБУ, НАЗК та інших.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні