Новорічний стіл коштуватиме українцям на 44% дорожче, ніж торік – Інститут аграрної економіки /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Новорічний стіл коштуватиме українцям на 44% дорожче, ніж торік – Інститут аграрної економіки

Shutterstock

Новорічне меню на родину з чотирьох осіб коштуватиме українцям приблизно 2655,17 грн, тобто на 43,9% дорожче, ніж минулого року, повідомляє Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки». Розрахунок ґрунтується на цінах у супермаркетах станом на початок грудня.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вартість бюджетного варіанту новорічного столу для пересічного українця становитиме 2655,17 грн. Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 525 грн, тож вартість такого меню зросте до 3180,17 грн.
  • У Києві вартість бюджетного варіанту складе 2933,77 грн, що на 38,2 % більше від вартості новорічного столу 2022 року. Стіл із делікатесами коштуватиме мешканцям столиці 3523,77 грн.
  • Зростання вартості новорічного столу є наслідком воєнних дій, зокрема, суттєвих грошових та матеріальних втрат вітчизняної економіки й українських сімей, скорочення виробництва, дефіциту і здорожчання пального, перебоїв та ускладнень внутрішнього переміщення продукції, невизначеності багатьох людей навіть у найближчих планах. 
  • «Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців будуть змушені заощаджувати на традиційному наборі продуктів», – каже директор «Інституту аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.
  • За розрахунками науковців, салат «олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) коштуватиме 281,71 грн, що на 41,9 % більше, ніж під час святкування Нового 2022 року. На 2,5 % дорожче від торішнього рівня коштуватиме салат «оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) – 134,66 грн, а витрати на м’ясні продукти зросли вдвічі.
  • Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 254,95 грн (на 37,5 % дорожче від вартості минулого року), фрукти коштуватимуть 168,92 грн (зростання на 59,7 %.)

Контекст

Розрахунок вартості новорічного столу 2023 року інститут здійснив на основі даних Мінфіну, який проводить щоденний моніторинг цін на першорядні харчові продукти у продуктових супермаркетах Auchan, Fozzy, Furshet, Megamarket, Metro, Novus, Varus, станом на 8 грудня.

Згідно з останнім дослідженням Deloitte, яке вперше провели для українського ринку в 2022 році, українці не збираються відмовлятися від новорічного шопінгу, попри війну. Більшість українців, 61%, не хочуть відмовлятися від новорічного шопінгу цього року. Майже половина з них планує витратити 1000–5000 грн. Проте через війну люди святкуватимуть ощадливіше. 52% збираються купувати на меншу суму, ніж торік. Серед тих, хто планує збільшити цьогорічні витрати, найбільше військових та студентів. 60% пенсіонерів та майже стільки само тимчасово безробітних зменшать витрати.

52% тих, хто планує новорічний шопінг, готові витратити на нього від 25% до 50% місячного доходу. 14% готові залучити кредитні кошти. Найбільше планують витрачати жителі Києва та області. А також ті, хто тимчасово перебуває за кордоном.

Святковий стіл – основне джерело витрат. Харчові продукти – найпопулярніша категорія товарів для закупок, що плануються на Новий рік. На другому місці товари для дітей, на третьому – одяг та взуття. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні