Категорія
Новини
Дата

Обмеження країнами G7 цін на російську нафту не стосуватимуться ОПЕК – Мінфін США

Нові кроки країн «Великої сімки» (G7) з обмеження продажів російської нафти за примусово низькою ціною не застосовуватимуться проти виробників ОПЕК, повідомив Reuters представник Міністерства фінансів США. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вашингтон звернувся до представників Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), щоб запевнити їх у цих обмеженнях своїх планів, додав урядовець.
  • Коментарі можуть допомогти послабити розбіжності між США та Саудівською Аравією, провідним експортером нафти та фактичним лідером ОПЕК. Вашингтон вважає, що співробітництво ОПЕК з Росією, спрямоване на те, щоб позбавити ринки поставок саме в той час, коли насувається глобальна рецесія.
  • Між країнами-споживачами, такими як США, та виробниками нафти наростала напруженість щодо політики видобутку. Джерела Reuters повідомляють, що гнів ОПЕК через план обмеження цін був однією з причин її рішення скоротити видобуток.
  • ОПЕК+, яка обʼєднує блок виробників із союзниками, включно з Росією, оголосила, що скоротить видобуток на 2 млн барелів на день, щоб збалансувати ринки та придушити волатильність. Саудівська Аравія заявила, що реальне скорочення, ймовірно, складе близько 1 млн барелів на добу, адже кілька членів ОПЕК щосили намагалися досягти своїх наявних цілей із видобутку.
  • Білий дім заявив, що аналіз, проведений США, показав, що скорочення могло бути відкладено до наступного засідання ОПЕК після проміжних виборів у США в листопаді.
  • Минулого тижня Сполучені Штати заявили, що скорочення видобутку підвищить доходи Росії, і припустили, що воно було ухвалене з політичних причин Саудівською Аравією, яка заперечувала, що підтримує Москву в її вторгненні в Україну.
  • Стеля цін, яка має бути встановлена ​​5 грудня, була розроблена спеціально для протидії вторгненню Росії в Україну і не поширюватиметься на інших виробників, додав чиновник, оскільки їхні дії зі стримування виробництва призводять до зростання цін.
  • Нові санкції також не сигналізують про початок картелю покупців для протидії впливу політики ОПЕК на ринок нафти, сказав чиновник.

Контекст

5 жовтня ОПЕК+, до якої входить Росія, погодилася скоротити видобуток нафти на 2 млн барелів на день. Це стане найбільшим скороченням видобутку з часів пандемії COVID-19 у 2020 році.

У Білому домі перспективу скорочення виробництва назвали «повною катастрофою» та «ворожим актом», зазначає телеканал.

Президент США Джо Байден пообіцяв «наслідки» для відносин із Саудівською Аравією після кроку ОПЕК+. Адміністрація президента США впевнена, що у зростанні цін на нафту зацікавлена ​​Росія, водночас коли країни Заходу намагаються допомагати Україні.

Саудівська Аравія відкидає критику і каже, що цей крок не був політичним і спрямований на балансування ринку та стримування волатильності.

Рішення групи виробників нафти ОПЕК+ зменшити видобуток призвело до зростання цін і може спонукати світову економіку до рецесії, повідомило Міжнародне енергетичне агентство.

«Велика сімка» прагне позбавити Москву доходів для фінансування війни в Україні, але хоче уникнути глобального шоку пропозиції, який може підняти ціни та вдарити по їхніх власних громадянах у міру посилення побоювань щодо глобальної рецесії.

У вересні країни «Великої сімки» заявили, що планують запровадити цінову межу для глобальних закупівель російської нафти. Цей захід, як сподіваються США, послабить тиск на енергетичному ринку та скоротить загальні доходи Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні