Категорія
Новини
Дата

Байден пригрозив Саудівській Аравії «наслідками» після рішення ОПЕК+ скоротити видобуток нафти

Президент США Джо Байден заявив, що Саудівська Аравія «стикнеться з наслідками» після рішення ОПЕК+ скоротити видобуток нафти на 2 млн барелів на день. У Білому домі заявляють, що це рішення грає на користь Росії, пише Business Insider.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Скорочення пропозиції нафти зазвичай призводить до зростання цін, що не вигідно адміністрації Байдена перед листопадовими виборами, зазначає видання.
  • Адміністрація президента США впевнена, що у зростанні цін на нафту зацікавлена ​​Росія, водночас коли країни Заходу намагаються допомагати Україні.
  • У Байдена й до цього були напружені відносини із Саудівською Аравією, зокрема через порушення прав людини в Саудівській Аравії, підтримку США ядерної угоди з Іраном та початкову ворожість Байдена до наслідного принца КСА Мохаммеда бін Салмана. А тепер вони ще більше загострилися після рішення групи ОПЕК+.
  • У Білому домі попередили Саудівську Аравію, що її рішення буде сприйнято як перехід на бік Росії, якщо ОПЕК+ скоротить видобуток. Але Саудівська Аравія проігнорувала попередження, а міністр закордонних справ заявив у вівторок, що рішення ОПЕК+ було ухвалено лише з економічних причин. 
  • Деякі законодавці від Демократичної партії США заявили, що рішення ОПЕК+ показує, що Вашингтон повинен переглянути свої відносини з Ер-Ріядом, який отримує велику військову допомогу від США.
  • Байден готовий негайно почати переоцінку цих відносин, заявив у вівторок координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

Контекст

5 жовтня ОПЕК+, до якої входить Росія, погодилася скоротити видобуток нафти на 2 млн барелів на день. Це стане найбільшим скороченням видобутку з часів пандемії COVID-19 у 2020 році.

Напередодні цього рішення CNN з посиланням на джерела повідомив, що адміністрація Байдена спробувала переконати Кувейт, Саудівську Аравію та ОАЕ проголосувати проти скорочення видобутку нафти на засіданні ОПЕК+.

У Білому домі перспективу скорочення виробництва назвали «повною катастрофою» та «ворожим актом», зазначає телеканал.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні