Категорія
Новини
Дата

Обвинувачення проти Курченка, який у розшуку 8 років, відправили до суду. Йдеться про схему з нафтопродуктами на 3 млрд грн

Одеська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувачення проти українського «бізнесмена-втікача» за фактом ухилення від сплати податків при розмитненні нафтопродуктів. Із повідомлення Офісу генпрокурора випливає, що йдеться про Сергія Курченка.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Обвинувачений у 2011-2014 роках створив злочинну організацію та налагодив схему ввозу на митну територію України нерозмитнених нафтопродуктів, вважає слідство. В подальшому їх реалізовували на внутрішньому ринку країни без сплати податків, зборів та платежів. Також, за даними слідчих, обвинувачений оформлював фіктивне вивезення цих нафтопродуктів за межі України.
  • Схема завдала економіці держави збитків на понад 3,1 млрд грн, йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора.
  • В ході досудового розслідування було накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно, а також земельні ділянки ПАТ «Одеський НПЗ» та ТОВ «Енергія і газ Україна», які належать керівнику злочинної організації. Одеський НПЗ в 2013 році купила компанія СЄПЕК Сергія Курченка.

Контекст

Генпрокуратура оголосила у міжнародний розшук Курченка навесні 2014 року. Того ж року на Одеський НПЗ було накладено арешт у рамках кримінального провадження за фактами контрабанди нафтопродуктів.

У травні 2014 року тодішній голова МВС Арсен Аваков заявив, що компанії, які входять до холдингу Сергія Курченка СЄПЕК , за попередні два роки ввезли за фіктивними документами на територію України понад 5 млн тонн нафтопродуктів на 36 млрд грн. За документами, ці нафтопродукти не мали реалізовуватися на території України, а повинні були поставлятися до третіх країн, що дозволяло компаніям Курченко ухилятися від сплати податків.

У грудні 2021 року Київський районний суд міста Одеси дозволив спеціальне досудове розслідування щодо Курченка.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні