Категорія
Новини
Дата

OCCRP виявила 18 танкерів російського «Совкомфлоту», які доставляють нафту в Європу попри санкції

Танкери російської державної компанії «Совкомфлот» продовжують доправляти нафту до портів Європи в обхід західних санкцій і заробляти Москві таку необхідну їй валюту. Про це йдеться у розслідуванні міжнародної платформи OCCRP.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • OCCRP виявила 18 танкерів «Совкомфлоту», що продовжують здійснювати рейси, кожен із танкерів у середньому перевозить нафту приблизно на $240 млн. 
  • «Совкомфлот» зміг обійти обмеження завдяки тому, що оформив танкери як власність своїх дочірніх компаній на Кіпрі та в ОАЕ.
  • У цій ситуації практично неможливо відстежити право володіння судном, тим більше коли компанія змінює назви кораблів, а самі танкери відключають трекери в деяких країнах, зазначив фахівець з міжнародної політики та фінансів Рікардо Соарес. 
  • OCCRP відстежила щонайменше пʼять із них, коли судна або поверталися, або прямували, або перебували в портах Італії, Данії та Нідерландів, після того як санкції ЄС проти компанії набули чинності.
  • Хто є покупцем російської нафти, яку доправляють танкери «Совкомфлоту», неясно. 

Контекст

До початку війни власний та зафрахтований флот «Совкомфлоту» налічував 134 судна. У березні ЄС запровадив санкції проти компанії. 

Згодом у компанії повідомили, що через введені обмеження вона не зможе розплатитися за євробондами, а пізніше «Совкомфлот» анонсував продаж частини свого флоту. 

За даними WSJ, судноплавна компанія перевела велику частину бізнесу до Дубаю.

На початку червня ЄС ухвалив шостий пакет санкцій, який включає заборону на ввезення нафти з Росії, яку доправляють морським шляхом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні