Категорія
Новини
Дата

Онлайн-школа AllRight залучила інвестиції від ексCEO «Київстару» та засновника Depositphotos. Деталі угоди

2 хв читання

Один із найдорожчих освітніх стартапів України AllRight залучив $1 млн від 11 приватних інвесторів. Про це Forbes повідомив засновник компанії Олег Оксюк.

Ключові факти

  • У квітні 2023 року AllRight отримав $1 млн від 11 приватних інвесторів, які вклали приблизно однакові суми. Серед них сам Оксюк, троє членів ради директорів стартапу, колишній президент «Київстару» Петро Чернишов та Дмитро Сергеєв – засновник фотобанку Depositphotos.
  • Імена решти інвесторів засновник не розкриває. «Це переважно українці, частина живе в Україні, частина – у США», – каже Оксюк.
  • Гроші залучалися у формі конвертованої позики, тож оцінка стартапу не переглядалася. У квітні 2021 року Forbes оцінював AllRight у діапазоні $20–40 млн.
  • На початку 2022-го Оксюк озвучував внутрішню оцінку компанії у $60 млн. Але за понад рік війни, за підрахунками фаундера, вона зменшилася приблизно вдвічі.
  • Навесні 2022-го AllRight готувався продати контрольний пакет акцій та залучити фінансування від стратегічного інвестора. Однак угоду скасували через повномасштабне російське вторгнення.

Контекст

AllRight – заснований у 2017-му EdTech-стартап з онлайн-вивчення англійської мови. Компанія має два продути: школу для дітей AllRight та EnglishDom для дорослих. У березні 2022-го стартап припинив роботу в Росії, втративши близько половини з 25 000 користувачів.

На весну 2023-го AllRight має 22 000 активних клієнтів в Україні та Європі. Найбільше – в Україні, Польщі та Італії. У команді – близько 300 співробітників та по 600 вчителів для дорослого і дитячого напрямів. Річний виторг залишився на довоєнному рівні – $10–20 млн, каже Оксюк.

Останні 10 місяців AllRight працює на точці беззбитковості, каже фаундер. Після зриву великої угоди стартап спалював кошти великими темпами, запасів інвестицій залишалося на два-три місяці. Тож довелося переглянути стратегію: відмовитися від закупки дорогого трафіку, закритися в країнах, де не сходилася юніт-економіка.

«Але в нас досі практично немає грошей на балансі, ми вимушені на всьому економити, і це трошки заважає зростанню», – каже Оксюк. Новий раунд має стати фінансовою подушкою.

На квітень 2023-го AllRight залучив щонайменше $7,7 млн інвестицій. У цю суму не входить конвертована позика до $5 млн, яку стартап отримав у влітку 2021-го для придбання EnglishDom.

Серед давніх інвесторів проєкту – український фонд F1V, повʼязаний із Росією Flashpoint і співзасновник запущеного у РФ розробника мобільних ігор ZeptoLab Михайло Лялін. Всі залишаються акціонерами. «Я не вважаю Flashpoint і Ляліна російськими інвесторами, – каже Оксюк. – Лялін – громадянин Сполучених Штатів ще з 90-х, який багато років живе в Англії».

Шанси AllRight залучити більше грошей наразі виглядають туманними. Перший квартал 2023-го став для європейського венчуру найтихішим за останні шість років. Європейські стартапи закрили лише 2300 угод на €14,3 млрд проти минулорічних €34 млрд, свідчать дані Dealroom. Тож AllRight планує продовжити політику беззбитковості і вийти на прибуток у 2025-му. Для цього потрібно суттєво покращити юніт-економіку та наростити бізнес у два-три рази, каже Оксюк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні