Категорія
Новини
Дата

Онлайн-школа AllRight залучила інвестиції від ексCEO «Київстару» та засновника Depositphotos. Деталі угоди

Один із найдорожчих освітніх стартапів України AllRight залучив $1 млн від 11 приватних інвесторів. Про це Forbes повідомив засновник компанії Олег Оксюк.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У квітні 2023 року AllRight отримав $1 млн від 11 приватних інвесторів, які вклали приблизно однакові суми. Серед них сам Оксюк, троє членів ради директорів стартапу, колишній президент «Київстару» Петро Чернишов та Дмитро Сергеєв – засновник фотобанку Depositphotos.
  • Імена решти інвесторів засновник не розкриває. «Це переважно українці, частина живе в Україні, частина – у США», – каже Оксюк.
  • Гроші залучалися у формі конвертованої позики, тож оцінка стартапу не переглядалася. У квітні 2021 року Forbes оцінював AllRight у діапазоні $20–40 млн.
  • На початку 2022-го Оксюк озвучував внутрішню оцінку компанії у $60 млн. Але за понад рік війни, за підрахунками фаундера, вона зменшилася приблизно вдвічі.
  • Навесні 2022-го AllRight готувався продати контрольний пакет акцій та залучити фінансування від стратегічного інвестора. Однак угоду скасували через повномасштабне російське вторгнення.

Контекст

AllRight – заснований у 2017-му EdTech-стартап з онлайн-вивчення англійської мови. Компанія має два продути: школу для дітей AllRight та EnglishDom для дорослих. У березні 2022-го стартап припинив роботу в Росії, втративши близько половини з 25 000 користувачів.

На весну 2023-го AllRight має 22 000 активних клієнтів в Україні та Європі. Найбільше – в Україні, Польщі та Італії. У команді – близько 300 співробітників та по 600 вчителів для дорослого і дитячого напрямів. Річний виторг залишився на довоєнному рівні – $10–20 млн, каже Оксюк.

Останні 10 місяців AllRight працює на точці беззбитковості, каже фаундер. Після зриву великої угоди стартап спалював кошти великими темпами, запасів інвестицій залишалося на два-три місяці. Тож довелося переглянути стратегію: відмовитися від закупки дорогого трафіку, закритися в країнах, де не сходилася юніт-економіка.

«Але в нас досі практично немає грошей на балансі, ми вимушені на всьому економити, і це трошки заважає зростанню», – каже Оксюк. Новий раунд має стати фінансовою подушкою.

На квітень 2023-го AllRight залучив щонайменше $7,7 млн інвестицій. У цю суму не входить конвертована позика до $5 млн, яку стартап отримав у влітку 2021-го для придбання EnglishDom.

Серед давніх інвесторів проєкту – український фонд F1V, повʼязаний із Росією Flashpoint і співзасновник запущеного у РФ розробника мобільних ігор ZeptoLab Михайло Лялін. Всі залишаються акціонерами. «Я не вважаю Flashpoint і Ляліна російськими інвесторами, – каже Оксюк. – Лялін – громадянин Сполучених Штатів ще з 90-х, який багато років живе в Англії».

Шанси AllRight залучити більше грошей наразі виглядають туманними. Перший квартал 2023-го став для європейського венчуру найтихішим за останні шість років. Європейські стартапи закрили лише 2300 угод на €14,3 млрд проти минулорічних €34 млрд, свідчать дані Dealroom. Тож AllRight планує продовжити політику беззбитковості і вийти на прибуток у 2025-му. Для цього потрібно суттєво покращити юніт-економіку та наростити бізнес у два-три рази, каже Оксюк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні