Категорія
Новини
Дата

Оператор «Північних потоків» подав до суду на страховиків, вимагає €400 млн

Компанія Nord Stream AG, яка є оператором газопроводів «Північний потік», у лютому подала позов до британського суду проти страхових компаній на €400 млн за відмову покрити збитки від вибухів на газовій інфраструктурі, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Швейцарська компанія подала позов минулого місяця, стверджуючи, що страховики «не виплатили» їй відшкодування збитків, завданих підводними вибухами, які пошкодили та деформували трубопроводи «Північний потік-1» та «Північний потік-2» на дні Балтійського моря.
  • Lloydʼs of London та Arch Insurance зазначені як представники відповідачів від імені кількох страховиків за полісами.
  • Судові документи показують, що «попередня та загальна оцінка» Nord Stream витрат на видалення води з трубопроводів, їх стабілізацію, ремонт та заміну втраченого газу становить від €1,2 млрд до €1,35 млрд.
  • За даними групи аналізу судових даних Solomonic, позов є одним із найбільших, поданих до Високого суду за останній рік.

Контекст

У вересні 2022 року в результаті підриву відбулася розгерметизація двох ниток «Північного потоку» та однієї – «Північного потоку – 2». 

У РФ порушили кримінальну справу за статтею «Акт міжнародного тероризму». Росія звинуватила США, Велику Британію та Україну у вибухах. Україна офіційно відкидала свою можливу причетність до підриву газопроводів.

І Данія, і Швеція вже припинили розслідування, заявивши, що у них недостатньо доказів, щоб предʼявити комусь звинувачення, і нині розслідування проводить лише Німеччина. Минулого року Німеччина повідомила Раду Безпеки ООН, що виявила сліди підводної вибухівки на вітрильній яхті, яка, можливо, використовувалася для перевезення, і водолази могли прикріпити вибухівку до трубопроводів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні