Категорія
Новини
Дата

Данія завершила розслідування підриву газопроводів «Північний потік»

Данія припинила розслідування вибухів на трубопроводах «Північний потік» та «Північний потік – 2», які сталися у 2022 році, йдеться у заяві поліції. Таким чином вона стала другою країною, яка закрила розслідування, слідом за Швецією.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Розслідування привело до висновку, що мав місце навмисний саботаж газопроводів. Проте, за оцінками, немає достатніх підстав для порушення кримінальної справи в Данії», – йдеться в заяві поліції Копенгагена.
  • Раніше цього місяця Швеція припинила розслідування вибухів, заявивши, що вона не має юрисдикції у цій справі, але передала виявлені докази німецьким слідчим, які ще не опублікували жодних висновків, пише Reuters.
  • Данська поліція заявила, що співпрацювала з відповідними іноземними партнерами і що проведене розслідування було «одночасно складним та всеосяжним».
  • Данська поліція раніше заявляла, що трубопроводи постраждали від потужних вибухів, а шведські слідчі підтвердили, що сліди вибухівки, які були виявлені на обʼєкті, переконливо свідчать про те, що мав місце саботаж.

Контекст

У вересні 2022 року в результаті підриву відбулася розгерметизація двох ниток «Північного потоку» та однієї – «Північного потоку – 2». 

У РФ порушили кримінальну справу за статтею «Акт міжнародного тероризму». Росія звинуватила США, Велику Британію та Україну у вибухах. Україна офіційно відкидала свою можливу причетність до підриву газопроводів.

Спецслужби Швеції дійшли висновку, що інцидент на газопроводах міг бути диверсією. У лютому прокуратура Швеції закрила розслідування підриву газопроводів «Північний потік» та «Північний потік – 2».

Німеччина продовжує розслідування за фактом вибухів. Минулого року Німеччина повідомила Раду Безпеки ООН, що виявила сліди підводної вибухівки на вітрильній яхті, яка, можливо, використовувалася для перевезення, і водолази могли прикріпити вибухівку до трубопроводів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні