Категорія
Новини
Дата

Орбан заперечив блокування Угорщиною допомоги ЄС Україні на €18 млрд

1 хв читання

Угорщина не накладала вето на макрофінансову допомогу Україні від ЄС на €18 млрд, йдеться у повідомленні премʼєр-міністра Віктора Орбана у твіттері. За його словами, Будапешт готовий надати фінансову допомогу Україні «на двосторонній основі».

Ключові факти

  • Інформацію про накладання вето на фінансову допомогу Україні Орбан назвав «фейковими новини». «Угорщина готова надати фінансову допомогу Україні на двосторонній основі. Жодного вето, жодного шантажу», – зазначив він.
  • Орбан додав, що Угорщина хоче переконати держави-члени ЄС у тому, що «спільний борг ЄС не є рішенням».
  • «Ми уявляємо інше майбутнє для Європи. Побудоване на сильних державах-членах, а не на величезному загальному боргу», – заявив угорський премʼєр.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія представила програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету у розмірі до €1,5 млрд на місяць, що в загальному становить до €18 млрд. 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не підтримає план довгострокової фінансової підтримки України.

6 грудня міністр фінансів Угорщини Міхай Варга від імені країни висловився проти ухвалення Єврорадою законодавчих поправок, які дозволили б виділити Україні у 2023 році 18 млрд євро макрофінансової допомоги.

Водночас міністри проголосували кваліфікованою більшістю за макрофінансову допомогу плюс (MFA+) та поправку до фінансового регламенту.

Головуючий на засіданні міністр фінансів Чехії Збігнєв Станюра, коментуючи цю ситуацію, сказав: «На жаль, ми не змогли прийняти пакет у цілому. Проте це не охолодить наші амбіції почати виділяти нашу допомогу Україні з початку січня».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні