Категорія
Новини
Дата

Орбан заперечив блокування Угорщиною допомоги ЄС Україні на €18 млрд

Угорщина не накладала вето на макрофінансову допомогу Україні від ЄС на €18 млрд, йдеться у повідомленні премʼєр-міністра Віктора Орбана у твіттері. За його словами, Будапешт готовий надати фінансову допомогу Україні «на двосторонній основі».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Інформацію про накладання вето на фінансову допомогу Україні Орбан назвав «фейковими новини». «Угорщина готова надати фінансову допомогу Україні на двосторонній основі. Жодного вето, жодного шантажу», – зазначив він.
  • Орбан додав, що Угорщина хоче переконати держави-члени ЄС у тому, що «спільний борг ЄС не є рішенням».
  • «Ми уявляємо інше майбутнє для Європи. Побудоване на сильних державах-членах, а не на величезному загальному боргу», – заявив угорський премʼєр.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія представила програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету у розмірі до €1,5 млрд на місяць, що в загальному становить до €18 млрд. 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не підтримає план довгострокової фінансової підтримки України.

6 грудня міністр фінансів Угорщини Міхай Варга від імені країни висловився проти ухвалення Єврорадою законодавчих поправок, які дозволили б виділити Україні у 2023 році 18 млрд євро макрофінансової допомоги.

Водночас міністри проголосували кваліфікованою більшістю за макрофінансову допомогу плюс (MFA+) та поправку до фінансового регламенту.

Головуючий на засіданні міністр фінансів Чехії Збігнєв Станюра, коментуючи цю ситуацію, сказав: «На жаль, ми не змогли прийняти пакет у цілому. Проте це не охолодить наші амбіції почати виділяти нашу допомогу Україні з початку січня».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні