Категорія
Новини
Дата

Оцінка найдорожчого фінтех-сервісу Європи Klarna обвалилася на 85%

1 хв читання

Оцінка одного з найдорожчих в Євролі фінтех-сервісів Klarna знижена з червневих $45,6 млрд до $6,7 млрд під час останнього раунду фінансування, пише Bloomberg. Проблема у фінтехів виникла через відмову інвесторів від роботи з активами, які вважаються ризикованими і потенційно переоціненими.

Ключові факти

  • Фінансовий гігант, який надає послуги за принципом «купи зараз – заплати пізніше», залучив $800 млн від нових та існуючих інвесторів. Проте через те, що Klarna кілька разів знижувала свої амбіції під час останніх переговорів з інвесторами, оцінка стартапу значно знизилася. Ще в лютому стартап оцінювався у $60 млрд, зазначає агентство.
  • Кількість клієнтів Klarna швидко зростає, але боргові витрати та збитки накопичуються. Операційний збиток компанії склав $245 млн у першому кварталі 2022 року та понад $600 млн у 2021 році.
  • Головний виконавчий директор Klarna Себастьян Семятковскі повідомив, що стартап не застрахований від падіння цін на акції, і що зараз саме час зосередитись на поверненні до прибутковості. Він вважає нижчу оцінку «дивною, враховуючи все досягнуте».
  • Аналогічна ситуація спостерігається й у основного конкурента Klarna – американського стартапу Affirm Holdings Inc. Його ринкова вартість впала з піку в $46,8 млрд у листопаді до приблизно $6,1 млрд.
  • Агентство зазначає, що проблема у фінтехів виникла через те, що інвестори відмовилися від роботи з активами, які вважають ризикованими і потенційно переоціненими.

Контекст

Klarna у 2005 році запустили Себастьян Семятковскі, Віктор Якобссон та Ніклас Адальберт. За оцінками сервісу, наразі він має 147 млн клієнтів, з яких 25 млн – у США. У магазинах низки країн, зокрема, у Скандинавії, Європі та США, Klarna – основний, а іноді і єдиний платіжний провайдер. Йдеться про понад 400 000 онлайн-магазинів по всьому світу.

Вперше Klarna став найдорожчою фінтех-компанією в Європі у серпні 2019 року. Тоді сервіс залучив $460 млн.

У 2018 році інвестори оцінювали компанію $2,25 млрд. У вересні 2020 року – в $10,6 млрд, а в березні 2021 року – вже в $31 млрд. Після цього Forbes назвав співзасновників Klarna мільярдерами. У червні сервіс залучив ще $639 млн при оцінці $46,6 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні