Категорія
Війна
Дата

«Корабель-смертник». Чим відомий «Цезар Куніков», який сьогодні знищило ГУР. Перевізник «шахедів» і піхоти вартістю $110 млн

Україна з другої спроби знищила великий десантний корабель «Цезар Куніков». Він був «робочою конячкою» Чорноморського флоту РФ, але після зустрічі з морськими дронами Головного управління розвідки (ГУР) пішов на дно. Це вже п’ятий пошкоджений або знищений російський великий десантний корабель за час повномасштабної війни. Чому Україна системно їх атакує

ВДК «Цезар Куніков» знищили дрони Magura V у ніч на 14 лютого в районі Алупки. За операцією стояли спецпризначенці «Групи 13» ГУР.

Корабель атакували одразу кілька дронів, судячи з відео розвідників. «За моїми даними, було мінімум шість. Влучили щонайменше два», – зазначає Андрій Риженко, капітан першого рангу запасу ВМС України, ексзаступник начальника штабу ВМС.

«Цезар Куніков» отримав критичні пробоїни та почав тонути, пошуково-рятувальна операція росіян була безрезультатною, кажуть у пресслужбі ГУР. «Фактично він впав на лівий борт і пішов на дно», – додає Риженко.

ВДК «Цезар Куніков» після атаки морських дронів ГУР Magura V, 14 лютого 2024 року

Завалений на лівий борт ВДК «Цезар Куніков» після атаки морських дронів ГУР Magura V, 14 лютого 2024 року

Це друга спроба України знищити «Цезаря Кунікова». Перша була 24 березня 2022-го, коли Україна вдарила балістичною ракетою «Точка-У» по порту Бердянська. Тоді затонув ВДК «Саратов», а «Цезар Куніков» та ВДК «Новочеркаськ» отримали пошкодження. Капітан «Кунікова» Андрій Чирва пізніше помер від отриманих поранень.

Символізм є у даті знищення корабля. 81 рік тому – 14 лютого 1943-го – загинув радянський офіцер Цезар Куніков, на честь якого було названо ВДК. 

Чим був особливий цей корабель?

Чим відомий «Цезар Куніков»

Чорноморський флот РФ має два основних типи великих десантних кораблів, розповідає Павло Лакійчук, капітан ВМС України першого рангу в запасі. 

Проєкт 1171 – кораблі радянського виробництва, схожі на цивільні балкери. Їх жартома називають «рисовозами». Та проєкт 775, який виробляли на корабельні у польському Гданську.

«Цезар Куніков» – це проєкт 775. Його спустили на воду у 1986 році. Це відносно новий корабель, додає Риженко. Forbes Ukraine оцінював вартість ВДК 775 проєкту у $110 млн.

Кораблі 775 проєкту менші та ергономічніші за 1171-й, каже Лакійчук. Їх зручно використовувати за прямим призначенням – для проведення десантних операцій морської піхоти. «Він міг брати на борт до 14 БТР і до 120 осіб. Доставити їх від Чорного моря до Середземного і далі, якщо з дозаправленням», – додає Риженко.

Характеристики ВДК «Цезар Куніков», потопленого дронами ГУР 14 лютого 2024 року /інфографіка Forbes Ukraine

Характеристики ВДК «Цезар Куніков», потопленого дронами ГУР 14 лютого 2024 року Фото інфографіка Forbes Ukraine

Кораблі 775-го проєкту готувалися до десантної операції на Одещину та Миколаївщину на початку великої війни проти України, каже Лакійчук. Але після провалу цих планів виконують логістичну функцію. «Возять військові вантажі з Новоросійська у Севастополь, Бердянськ», – пояснює капітан.

Через загрозу бути ураженими українськими морськими безпілотниками росіяни перекинули «Цезаря Кунікова» до Новоросійська, додає Риженко. Спецпризначенцям ГУР вдалося потопити його під час перевезення, ймовірно, військового вантажу до Севастополя.

На кадрах з ураженням корабля видно детонацію. Це могли вибухати дрони-камікадзе Shahed-136, які росіяни регулярно запускають з Криму по південних областях України, не виключає Риженко.

«Цезар Куніков» з 1990-х був основною «робочою конячкою» Чорноморського флоту РФ, додає Лакійчук. Він брав участь в югославській і грузинській війнах. У 2015–2017 роках був частиною «сирійського експреса» – доставляв зброю у Сирію та назад в Росію. «Цей корабель – легенда. Поки інші стояли в доках, він виконував завдання», – каже капітан. Тепер епоха «Цезаря Кунікова» завершилася.

Чому Україна системно знищує десантні кораблі РФ

На початку повномасштабної війни Росія мала у Чорному морі сім десантних кораблів Чорноморського флоту РФ та п’ять – Балтійського, каже Лакійчук. «Цезар Куніков» – це п’ятий ВДК, який уразили Сили оборони України. 

Крім нього, були уражені три кораблі 775-го проєкту.

  • «Оленегорский горняк» – морськими дронами 3 серпня 2023-го у Новоросійську.
  • «Мінськ» – ракетою Storm Shadow у сухому доку в Севастополі 13 вересня 2023 року. Цей корабель та «Горняк» проходять серйозний ремонт, каже Риженко. Він триватиме не менше року.
  • «Новочеркаськ» – вперше був пошкоджений ракетою «Точка-У» у Бердянську 24 березня 2022-го. Знищений ракетою Storm Shadow 26 грудня у Феодосії.

Та один корабель 1771-го проєкту.

  • «Саратов» – знищений у Бердянську у березні 2022-го.

«Спроможності російської морської логістики стають все меншими», – констатує Лакійчук.

Але пріоритетнішими для України мали б бути удари по кораблях-носіях крилатих ракет «Калібр», вважає Риженко. Проте серйозно пошкоджений був лише ракетний катер «Аскольд» на заводі в Керчі 4 вересня 2023-го. «Росіяни ховають ракетоносії. Ці кораблі мають кращі спроможності захиститися – більше зброї та більший екіпаж», – пояснює капітан.

Чому по ВДК працюють успішніше? Головне пояснення – це відносно зручна ціль.

Десантні кораблі мають невеликі спроможності для захисту та максимальну швидкість у 18 вузлів – під час переходу фактично їх мають охороняти інші кораблі, каже Риженко.

Лакійчук називає ВДК «кораблями-смертниками». На відміну від багатьох військових кораблів, вони не мають герметичних відсіків, які б закривалися у випадку пробоїни. Щоб техніка могла проходити з носа до корми, ВДК спроєктований як наскрізний коридор. «Якщо пробити дірку, він дуже швидко йде на дно», – пояснює капітан.

Знищення ВДК морського флоту Росії може вказувати й на ширший задум. Зараз десантні кораблі є резервним способом забезпечення російського угруповання на Півдні. Краще, щоб у росіян було якнайменше альтернативних логістичних шляхів, коли Кримський міст впаде.

Розв’язується комплексне завдання з руйнації ланцюгів постачання росіян на Півдні та в Криму, каже Лакійчук. Це роблять усіма можливими способами. «Зможемо дотягуватися до транспортних літаків Іл-76 – я певен, будемо збивати і їх», – підсумовує капітан.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні