Категорія
Новини
Дата

Світовий банк оцінює збитки України від війни у $350 млрд. У липні уряд говорив про $750 млрд

Світовий банк 9 вересня презентує у Брюсселі оцінку збитків, що їх зазнала Україна через напад Росії. Йдеться про загальну суму у $350 млрд, розповів Forbes представник України у Світовому банку Роман Качур. Ця оцінка слугуватиме орієнтиром для майбутнього фінансування проєктів, повʼязаних із відбудовою України.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Оцінку здійснено станом на 1 червня. Вона включає близько $250 млрд на відбудову за принципом «краще, ніж було», а також $100 млрд на поточні потреби, зазначив Качур. «Ці суми не можна додавати», – уточнив він.
  • Спираючись на цю оцінку, Україна може сподіватися на фінансування протягом найближчих трьох років у $105 млрд. Такою є оцінка поточних потреб відбудови, зазначає Качур. Поки що йдеться про виділення $3,2 млрд від Світового банку та інших донорів цього року та $13,6 млрд протягом 2023-го, додав він. «Україна визначила найбільш критичними відновлення на суму $17 млрд до кінця 2023 року», — каже Качур.
  • Детальний звіт з оцінкою Світового банку буде опубліковано 9 вересня у Брюсселі. 13 жовтня у Вашингтоні під час річних зборів МВФ та Світового банку очікується круглий стіл присвяченій відбудові України. Наприкінці жовтня у Німеччині відбудеться окрема конференція з українського відновлення на зразок дводенного заходу, що відбувся у швейцарському Лугано 4–5 липня.

Контекст

У Лугано український уряд презентував масштабний план відбудови України на $750 млрд, розрахований на 10 років. У конференції брали участь усі ключові потенційні донори, однак, незважаючи на багато запевнень про готовність допомогти, жодними фінансовими результатами це не супроводжувалося.

Окрему конференцію донорів України на кшталт Лугано у Німеччині анонсувала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, зазначивши, що її співорганізатором буде канцлер Німеччини Олаф Шольц.

За оцінками KSE Institute, обсяг прямих збитків економіки України внаслідок пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури станом на 2 серпня збільшився до $108,3 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні