Категорія
Новини
Дата

Падіння економіки України сповільнилося до 35–40% у травні – НБУ

1 хв читання

Падіння ВВП України у травні цього року сповільнилося до 35–40%, порівняно з рекордним падінням у березні на рівні 45%. Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, пише «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • Економіка України поступово відновлюється від рівня найбільшого падіння у березні завдяки регіонам, де немає активних бойових дій.
  • «За оцінками НБУ, у березні ВВП впав на 44%, а у травні падіння скоротилося до 35–40%», – сказав Ніколайчук на воркшопі з іноземними інвесторами. Водночас, за його словами, для оцінки ВВП можна покладатися лише на непрямі дані.
  • Говорячи про інфляцію, яка за підсумками травня у річному вимірі досягла 18%, Ніколайчук зазначив, що вона багато в чому визначається порушенням ланцюжків постачання та проблемами з логістикою. 
  • Інфляція найбільш висока у південних областях України, які наразі частково окуповані, тоді як у західних регіонах вона найнижча та, по суті, дуже близька до рівня інфляції у сусідніх країнах.
  • Ніколайчук оцінив інфляційні очікування на рівні близько 20%. За його словами, це був один із аргументів підвищення облікової ставки з 10% одразу до 25% – щоб забезпечити позитивні реальні ставки та знизити інфляційний тиск.

Контекст

За даними Держстату, ВВП України у І кварталі 2022 року впав на 15,1% порівняно з І кварталом 2021 року після зростання на 6,1% у IV кварталі минулого року.

Мінекономіки очікувало зниження ВВП України в І кварталі на 16%. За підсумками року показник може сягнути 35%, прогнозували в уряді. 

За прогнозами Нацбанку, зниження ВВП України за підсумками 2022 року становитиме не менше 30%.

Світовий банк прогнозує падіння ВВП України за підсумками 2022 року на 45,1%.

Розблокування морських портів України дасть змогу скоротити падіння економіки країни за підсумками 2022 року до 22–25%, вважають аналітики інвестиційної компанії Dragon Capital.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні