Категорія
Новини
Дата

Падіння економіки України сповільнилося до 35–40% у травні – НБУ

Падіння ВВП України у травні цього року сповільнилося до 35–40%, порівняно з рекордним падінням у березні на рівні 45%. Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Економіка України поступово відновлюється від рівня найбільшого падіння у березні завдяки регіонам, де немає активних бойових дій.
  • «За оцінками НБУ, у березні ВВП впав на 44%, а у травні падіння скоротилося до 35–40%», – сказав Ніколайчук на воркшопі з іноземними інвесторами. Водночас, за його словами, для оцінки ВВП можна покладатися лише на непрямі дані.
  • Говорячи про інфляцію, яка за підсумками травня у річному вимірі досягла 18%, Ніколайчук зазначив, що вона багато в чому визначається порушенням ланцюжків постачання та проблемами з логістикою. 
  • Інфляція найбільш висока у південних областях України, які наразі частково окуповані, тоді як у західних регіонах вона найнижча та, по суті, дуже близька до рівня інфляції у сусідніх країнах.
  • Ніколайчук оцінив інфляційні очікування на рівні близько 20%. За його словами, це був один із аргументів підвищення облікової ставки з 10% одразу до 25% – щоб забезпечити позитивні реальні ставки та знизити інфляційний тиск.

Контекст

За даними Держстату, ВВП України у І кварталі 2022 року впав на 15,1% порівняно з І кварталом 2021 року після зростання на 6,1% у IV кварталі минулого року.

Мінекономіки очікувало зниження ВВП України в І кварталі на 16%. За підсумками року показник може сягнути 35%, прогнозували в уряді. 

За прогнозами Нацбанку, зниження ВВП України за підсумками 2022 року становитиме не менше 30%.

Світовий банк прогнозує падіння ВВП України за підсумками 2022 року на 45,1%.

Розблокування морських портів України дасть змогу скоротити падіння економіки країни за підсумками 2022 року до 22–25%, вважають аналітики інвестиційної компанії Dragon Capital.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні