Категорія
Новини
Дата

Падіння ВВП у 2022 році може бути до 22-25%, якщо запрацюють порти — Dragon Capital

Падіння української економіки може бути в межах 22-25%, якщо вдасться розблокувати морські порти. ВВП України в 2022 році знизиться на 30%, проте. Таку оцінку дала головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Падіння на 50% ВВП за підсумками року — це дуже песимістична оцінка. Вона може бути реалізована, якщо у загарбників буде прогрес в окупації нових територій. Але я думаю, що це не відбудеться. Ми можемо говорити про падіння економії на 30%, якщо військові дії будуть загасати. А якщо відкриються порти, то можемо говорити про падіння на 22-25%», — сказала вона під час онлайн-дискусії в середу, організованої CASE.
  • Керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій оцінює спад економіки країни у 2022 році в 35-40%.
  • «Навіть якщо війна сьогодні закінчиться, нам вдасться відновити максимум 80% того, що було до лютого… В середньому по року у нас буде падіння ближче до 35-45% ВВП», — сказав він.

Контекст

Як повідомив президент Володимир Зеленський 30 травня, Україна не може відправити на експорт 22 млн т зернових, які вже є на складах. На захопленій території російські окупанти вкрали вже, як мінімум, півмільйона тонн зернових, додав президент.

Через морські порти Україна експортувала понад 70% усіх вантажів на загальну суму близько $47 млрд. З 24 лютого морські ворота на замку, заблоковані російським флотом і протикорабельними мінами. У портах та кораблях на рейді опинилися замкненими сотні тисяч тонн вантажів. Частину вдалося вивезти автотранспортом і залізницею, інші стоять під обстрілами або захоплені російськими військовими.

Вивезення цьогорічного сільськогосподарського врожаю з України планується за допомогою залізничного транспорту – DB Cargo, дочірнього підприємства Deutsche Bahn AG з вантажних перевезень. Отже, хоча б частково можна буде компенсувати неможливість застосування морського транспорту.

Також офіційні особи США та генсек ООН Антоніо Гуттереш вивчають можливий маршрут експорту українського зерна: на північ залізницею через Білорусь до литовського порту Клайпеда.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні