Категорія
Новини
Дата

США розглядають зняття на пів року санкцій з Білорусі заради експорту українського зерна – WSJ 

США розглядають можливість шестимісячного скасування санкцій щодо білоруського виробництва калійних добрив в обмін на транзит українського зерна. Про це пише WSJ із посиланням на співрозмовників у дипломатичних колах.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Офіційні особи США та генсек ООН Антоніо Гуттереш вивчають можливий маршрут експорту українського зерна: на північ залізницею через Білорусь до литовського порту Клайпеда.
  • У якості стимулу для білоруського лідера Олександра Лукашенка чиновники припускають можливість скасування санкцій щодо виробництва калійних добрив на пів року, пише видання. США ввели санкції, повʼязані з калійними добривами, минулого року у відповідь на те, що влада Білорусі спровокувала міграційну кризу та придушила опозицію.
  • Представники ООН сподіваються, що спроби вивести білоруський та російський калій на ринок сприятимуть урожаю зернових за межами регіону та спонукатимуть ці країни до вільної торгівлі продовольством. Вашингтон і його західні союзники звинувачують РФ у перешкоджанні експорту російських добрив, вказуючи на те, що санкції США проти Москви не перешкоджають торгівлі добривами та іншими гуманітарними та сільськогосподарськими продуктами.
  • За словами експертів, білоруського залізничного маршруту та інших наземних і річкових шляхів буде недостатньо, щоб перевозити мільйони тонн зерна з України. Переведення морського експорту зерна та соняшникової олії на залізничний забезпечить лише 10% від довоєнного рівня експорту, за словами Сари Менкер, виконавчого директора аналітичної компанії Gro Intelligence.

Контекст

Раніше повідомлялося, що Україна не може вивезти близько 90 млн т виробленої аграрної продукції, через те що Росія заблокувала українські порти. Майже 70 суден заблоковані в морських портах України, шість суден під іноземними прапорами заблоковані в Маріупольському порту. Україна не контролює чотири порти: Маріупольський, Бердянський, Скадовський та Херсонський. Ці порти сумарно забезпечували 7,5% усієї перевалки.

ООН попереджає про глобальну продовольчу кризу. Україна отримає $215 млн у вигляді екстреної продовольчої допомоги від США. Також Штати виділять $5 млрд на подолання продовольчої кризи в країнах, що залежать від поставок продовольства з України. Це є частиною виплат з нового пакета допомоги на $40,1 млрд.

Федеральний уряд Німеччини планує завдяки залізничним перевезенням частково компенсувати відсутність морського транспорту для транспортування зерна з України. 

Велика Британія вже оголосила про скасування мит на всі товари з України. Європейська комісія також запропонувала призупинити на рік дію всіх імпортних мит на весь український експорт до ЄС.

Світовий банк анонсував виділення $12 млрд для подолання продовольчої кризи у світі. Сумарна підтримка протягом наступних 15 місяців сягне $30 млрд.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні