Категорія
Новини
Дата

ПАР надала дипломатичний імунітет учасникам саміту БРІКС після запрошення на нього Путіна

Південна Африка надасть дипломатичний імунітет учасникам двох зустрічей офіційних осіб із групи країн БРІКС, пише Bloomberg. Країна готується прийняти президента Росії Володимира Путіна на саміті в серпні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Недоторканність поширюється на зустріч міністрів закордонних справ блоку, до якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка, які зберуться у Кейптауні 1–2 червня, повідомляється в урядовій газеті, опублікованій у понеділок. 
  • Імунітет також охоплює саміт глав держав БРІКС, запланований на 22–24 серпня, йдеться в офіційному повідомленні Департаменту міжнародних відносин та співробітництва.
  • «Це стандартне надання імунітетів, яке ми робимо для всіх міжнародних конференцій і самітів, що проводяться в Південній Африці, незалежно від рівня участі», – заявили у департаменті. – Імунітети призначені для конференції, а не для конкретних осіб. Вони призначені для захисту конференції та її учасників від юрисдикції країни, що приймає, на час проведення конференції».

Контекст

У березні Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Це означає, що російського диктатора можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни – члена МКС.

26 квітня президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що правляча партія ПАР «Африканський національний конгрес» ухвалила рішення про вихід країни з МКС. Але пізніше на сайті адміністрації президента ПАР опублікували заяву-спростування.

ПАР запросила президента Росії Володимира Путіна взяти участь у саміті БРІКС у серпні. 

«Ці імунітети не скасовують жодних ордерів, які могли бути видані будь-яким міжнародним трибуналом щодо будь-якого учасника конференції», – заявив офіційний орган ПАР.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні