Категорія
Новини
Дата

Влада ПАР просить Путіна не їхати на саміт БРІКС через ордер на арешт – Sunday Times

Влада ПАР просить російського диктатора Володимира Путіна не приїжджати на саміт БРІКС, який відбудеться в Південній Африці у серпні. Причина – ордер на арешт Путіна, який видав Міжнародний кримінальний суд (МКС) за звинуваченням у воєнних злочинах в Україні. Про це пише місцеве видання Sunday Times із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «У нас немає варіантів не заарештовувати Путіна. Якщо він приїде, нам доведеться його заарештувати», – пояснив представник уряду ПАР.
  • Преторія веде переговори з Москвою щодо питання його участі, кажуть неназвані високопосадовці. 
  • Минулого тижня президент ПАР Сиріл Рамафоса призначив спеціальний урядовий комітет на чолі з віцепрезидентом, який має вивчити варіанти дій влади ПАР.
  • Один із співрозмовників вважає, що комітет не зможе знайти інших варіантів, окрім участі Путіна у саміті по відеозвʼязку.

Контекст

У березні МКС видав ордер на арешт Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Це означає, що російського диктатора можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни – члена Міжнародного кримінального суду.

Преторія має довгі й тісні звʼязки з Москвою. Кремль свого часу підтримував боротьбу АНК проти режиму апартеїду.

Після початку вторгнення РФ в Україну ПАР публічно не засудила дії Москви, заявивши, що хотіла б зберегти нейтралітет.

26 квітня Рамафоса заявив, що правляча партія ПАР «Африканський національний конгрес» ухвалила рішення про вихід країни з МКС. Але пізніше на сайті адміністрації президента ПАР опублікували заяву-спростування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні