Категорія
Новини
Дата

ПАР розглядає можливість відмовитися від проведення зустрічі БРІКС через ордер на арешт Путіна. Саміт можуть передати Китаю

Південна Африка обмірковує подальшу долю саміту БРІКС через ордер Міжнародного кримінального суду (МКС) на арешт президента Росії Володимира Путіна, який може взяти участь у заході особисто, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Член МКС Південна Африка зобовʼязана заарештувати Путіна на підставі ордера, виданого у березні судом. Однак 25 січня ПАР уже запросила Путіна на зустріч 22–24 серпня в Йоганнесбурзі.
  • «Твердого рішення не було», – сказав Зейн Дангор, генеральний директор департаменту міжнародних відносин, додавши, що міністри, яким доручено цю справу, незабаром зустрінуться, щоб розглянути звіт із викладенням варіантів.
  • Один із варіантів, який набув популярності серед південноафриканських офіційних осіб, – це попросити попереднього очільника групи, Китай, провести саміт, сказало джерело.
  • На запитання, чи візьме Путін участь у зустрічі, Кремль відповів, що Росія візьме участь на належному рівні.
  • Колишній президент ПАР Табо Мбекі, чиї погляди на міжнародні відносини мають великий вплив серед урядовців, заявив 25 травня, що саміт навряд чи відбудеться в Південній Африці. «Через наші юридичні зобовʼязання ми повинні заарештувати президента Путіна, але ми не можемо цього зробити», – сказав Мбекі.
  • Заступник міністра Обед Бапела повідомив британській ВВС, що Південна Африка планує ухвалити закон, який дасть Преторії можливість вирішувати, заарештовувати чи ні лідерів, яких розшукує МКС.
  • Проте представник міністерства юстиції на умовах анонімності заявив, що до саміту такий закон не встигне ухвалити парламент.

Контекст

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Це означає, що російського диктатора можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни – члена МКС.

26 квітня президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що правляча партія ПАР «Африканський національний конгрес» ухвалила рішення про вихід країни з МКС. Але пізніше на сайті адміністрації президента ПАР опублікували заяву-спростування.

ПАР запросила президента РФ Володимира Путіна взяти участь у саміті БРІКС у серпні. 

Нещодавно ПАР вирішила надати дипломатичний імунітет учасникам двох зустрічей офіційних осіб із групи країн БРІКС, пише Bloomberg. Країна готується прийняти президента Росії Володимира Путіна на саміті в серпні. «Ці імунітети не скасовують жодних ордерів, які могли бути видані будь-яким міжнародним трибуналом щодо будь-якого учасника конференції», – заявив офіційний орган ПАР.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні