Категорія
Новини
Дата

ПАР розглядає можливість відмовитися від проведення зустрічі БРІКС через ордер на арешт Путіна. Саміт можуть передати Китаю

1 хв читання

Південна Африка обмірковує подальшу долю саміту БРІКС через ордер Міжнародного кримінального суду (МКС) на арешт президента Росії Володимира Путіна, який може взяти участь у заході особисто, пише Reuters.

Ключові факти

  • Член МКС Південна Африка зобовʼязана заарештувати Путіна на підставі ордера, виданого у березні судом. Однак 25 січня ПАР уже запросила Путіна на зустріч 22–24 серпня в Йоганнесбурзі.
  • «Твердого рішення не було», – сказав Зейн Дангор, генеральний директор департаменту міжнародних відносин, додавши, що міністри, яким доручено цю справу, незабаром зустрінуться, щоб розглянути звіт із викладенням варіантів.
  • Один із варіантів, який набув популярності серед південноафриканських офіційних осіб, – це попросити попереднього очільника групи, Китай, провести саміт, сказало джерело.
  • На запитання, чи візьме Путін участь у зустрічі, Кремль відповів, що Росія візьме участь на належному рівні.
  • Колишній президент ПАР Табо Мбекі, чиї погляди на міжнародні відносини мають великий вплив серед урядовців, заявив 25 травня, що саміт навряд чи відбудеться в Південній Африці. «Через наші юридичні зобовʼязання ми повинні заарештувати президента Путіна, але ми не можемо цього зробити», – сказав Мбекі.
  • Заступник міністра Обед Бапела повідомив британській ВВС, що Південна Африка планує ухвалити закон, який дасть Преторії можливість вирішувати, заарештовувати чи ні лідерів, яких розшукує МКС.
  • Проте представник міністерства юстиції на умовах анонімності заявив, що до саміту такий закон не встигне ухвалити парламент.

Контекст

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Це означає, що російського диктатора можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни – члена МКС.

26 квітня президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що правляча партія ПАР «Африканський національний конгрес» ухвалила рішення про вихід країни з МКС. Але пізніше на сайті адміністрації президента ПАР опублікували заяву-спростування.

ПАР запросила президента РФ Володимира Путіна взяти участь у саміті БРІКС у серпні. 

Нещодавно ПАР вирішила надати дипломатичний імунітет учасникам двох зустрічей офіційних осіб із групи країн БРІКС, пише Bloomberg. Країна готується прийняти президента Росії Володимира Путіна на саміті в серпні. «Ці імунітети не скасовують жодних ордерів, які могли бути видані будь-яким міжнародним трибуналом щодо будь-якого учасника конференції», – заявив офіційний орган ПАР.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні