Категорія
Новини
Дата

Парламент Грузії відхилив законопроєкт про «іноагентів»

В пʼятницю, 10 березня, парламент Грузії відмовився від планів ухвалити законопроєкт про «іноземних агентів», який спровокував масштабні мітинги в країні, пише Reuters. Законодавці проголосували проти документа у другому читанні після того, як правляча партія «Грузинська мрія» відмовилася від підтримки законодавчої ініціативи.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Законопроєкт вимагав би від неурядових організацій, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, зареєструватися в Міністерстві юстиції країни як іноземний агент.
  • Десятки тисяч грузинів вийшли на вулиці Тбілісі протягом трьох ночей поспіль на знак протесту проти цієї ініціативи, заявивши, що уряд намагається направити країну у все більш авторитарне русло.
  • Противники документа заявили, що він нагадує російський закон 2012 року, який Кремль широко використав для придушення громадянського суспільства та незалежних ЗМІ. 
  • Плани, що просуваються правлячою партією «Грузинська мрія», посилили критику уряду за те, що він надто близький до Москви і виступає проти грузинської громадської думки.

Контекст

Напередодні парламент Грузії ухвалив у першому читанні законопроєкт про «іноземних агентів». За законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» проголосували 76 депутатів, проти виступили 13 депутатів. Документ передбачає, що в Грузії зʼявиться реєстр «іноземних агентів», у якому будуть зазначені всі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, які фінансуються більш ніж на 20% з-за кордону.

За даними порталу «Новини-Грузія», голосування за другим варіантом законопроєкту про «іноагентів» – «Про реєстрацію іноземних агентів» – мало відбутися 9 березня. Цей документ передбачає, що статус «агента іноземного впливу» можуть набути будь-які фізичні та юридичні особи, які отримують фінансування з-за кордону.

Це викликало протести та сутички під парламентом, під час яких поліція застосувала сльозогінний газ, а згодом активно задіяла водомети для розгону мітингу.

9 березня правляча партія Грузії відкликала законопроєкт про «іноагентів» із парламенту після двох ночей протестів проти запропонованого документа, який подібний до російського, пише Financial Times

Опозиційні групи назвали цю пропозицію «російським законом», попередивши, що вона підірве багаторічні спроби Грузії вирватися з-під впливу Москви та вступити до ЄС і НАТО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні