Категорія
Новини
Дата

Patriot та розмінування Чорного моря. Україна уклала безпекову угоду з Румунією

1 хв читання

Володимир Зеленський та Клаус Йоханніс. Вашингтон, США, 11 липня 2024 року /Офіс президента України

Володимир Зеленський та Клаус Йоханніс. Вашингтон, США, 11 липня 2024 року Фото Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоханніс у Вашингтоні 11 липня підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Румунією. Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Румунія передасть Україні систему ППО Patriot, обіцяє підтримувати Київ з тією ж динамікою, що й упродовж 2022–2024 років, а також сприятиме максимально швидкому транзиту всієї необхідної техніки своєю територією до України, йдеться в повідомленні. 
  • В угоді є пункти співпраці для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Зокрема, зазначається, що Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти ЄС і НАТО.
  • Бухарест разом із партнерами також допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів, сприяючи таким чином коаліції спроможностей військово-повітряних сил. Румунія підтримуватиме оборонну промисловість України, йдеться в повідомленні. 
  • Окремі блоки документа стосуються розвідки та контррозвідки, кібербезпеки, інформаційної безпеки, гуманітарного розмінування, санкцій, відновлення та відбудови України. 
  • Крім того, в угоді зафіксований механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної російської агресії проти нашої країни або значної ескалації.

Контекст

Вища рада національної оборони Румунії (CSAT) під час засідання на чолі з президентом країни Клаусом Йоханнісом 20 червня вирішила передати Україні одну ЗРК Patriot

1 липня стало відомо, що Туреччина, Румунія та Болгарія почали спільні операції з пошуку мін у Чорному морі, аби підвищити безпеку судноплавства. Ініціатива, очолювана Стамбулом, є першою великою спільною операцією країн Чорного моря з моменту вторгнення Росії і спрямована на знешкодження мін, що дрейфують у певних районах моря внаслідок війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд