Категорія
Новини
Дата

Нові безпекові угоди і додаткові F-16. Головне під час другого дня саміту НАТО у Вашингтоні

2 хв читання

Президент Володимир Зеленський на другий день саміту НАТО анонсував швидке рішення партнерів щодо надання винищувачів F-16 для України та підписання нових безпекових угод, про це він заявив у своєму відеозверненні. Уряди Данії та Нідерландів повідомили, що вже у процесі передання Україні F-16 за підтримки США, йдеться у заяві Білого дому.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • «Сьогодні продовжуємо роботу у Вашингтоні, буде, зокрема, вже дуже скоро рішення по F-16. Збільшуємо кількість літаків, доступних Україні», – заявив президент.
  • Також Зеленський нагадав, що учора були ухвалені рішення про надання Україні ще п’яти Patriot і десятків інших систем ППО.
  • «Сьогодні – рішення по літаках. Будуть зараз і дві нові безпекові угоди. Там, в угодах, підтримка санкцій проти Росії, підтримка нашого вступу в ЄС і НАТО, підтримка нашого захисту – наших воїнів, усіх наших людей, відбудови», – повідомив він.
  • Державний секретар США Ентоні Блінкен на NATO Public Forum у Вашингтоні, де триває саміт, заявив, що наразі триває передача винищувачів F-16 з Данії, Нідерландів, і вони літатимуть у небі України вже цього літа, пише «Інтерфакс-Україна».
  • Згодом Білий дім опилюднив офіційну спільну заяву із урядами Данії та Нідерландів. «Уряди Данії та Нідерландів перебувають у процесі передачі Україні F-16 американського виробництва за підтримки США. Процес передачі цих F-16 наразі триває, і цього літа Україна почне експлуатувати F-16», – сказано в заяві.
  • Оновлено. У Вашингтоні Зеленський підписав разом із прем’єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом безпекову угоду.
Нові безпекові угоди і додаткові F-16. Головне під час другого дня саміту НАТО у Вашингтоні /Фото 1

Президент Володимир Зеленський разом з прем’єр-міністром Люксембургу Люком Фріденом

  • Згідно з угодою, Люксембург продовжуватиме надавати військову допомогу Україні, країна підтримує санкції проти Росії, вступ України в ЄС і НАТО, а також допомагатиме захисту та відновленню культурної спадщини.
  • Уряд Норвегії ухвалив рішення передати Україні шість винищувачів F-16. Це рішення вже привітав міністр оборони України Рустем Умєров.

Контекст

На тлі посилення обстрілів енергетичної та цивільної інфраструктури Росією президент Володимир Зеленський заявляв, що для закриття неба над Україною потрібно 25 систем ППО Patriot або її аналогів. 

Раніше повідомлялося, що уряд США планує призупинити виконання замовлень на системи Patriot та ракети-перехоплювачі, доки Україна нарешті матиме достатньо засобів для захисту від повітряних атак Росії. Системи, призначені для інших країн, нібито будуть перенаправлені, щоб допомогти Києву захистити міста та критичну інфраструктуру.

9 липня президент Джо Байден на саміті НАТО заявив, що США та союзники передадуть Україні додаткові стратегічні системи протиповітряної оборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд