Категорія
Новини
Дата

Створення «українського легіону» та перехоплення ракет. Україна уклала безпекову угоду з Польщею

1 хв читання

У Варшаві президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки, повідомляє Офіс президента. Цього року Польща надасть Україні ще декілька пакетів військової допомоги і, відповідно до угоди, зобов’язується продовжувати підтримувати Україну протягом 10 років дії документа.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Загалом від початку повномасштабного російського вторгнення Польща надала Україні 44 військові пакети різних видів озброєння та боєприпасів на понад €4 млрд.
  • Польща розгляне можливість передачі Україні не менше як однієї додаткової ескадрильї МіГ-29 (щонайменше 14 винищувачів). 
  • Документ уперше з-поміж уже підписаних угод передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі. 
  • Також уперше в безпековій угоді йдеться про створення «українського легіону» – підготовку особового складу Сил безпеки і оборони України на території Польщі, приєднатися до якого зможуть громадяни України, які тимчасово проживають у Польщі та інших державах. 
  • Угода передбачає співробітництво в оборонній промисловості, зокрема, розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні та вивчення додаткових можливостей спільного оборонного виробництва. 
  • Документ має посилити співпрацю в невійськовій сфері, зокрема у розвідці, кібербезпеці, морській та інформаційній безпеці, захисті критичної інфраструктури. 
  • Окремі блоки угоди стосуються економічного відновлення й відбудови, прикордонної інфраструктури та розвитку транзитного потенціалу.
  • Політичне співробітництво містить питання євроінтеграції, реалізації Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків Україні, а також притягнення РФ до відповідальності. 

Контекст

Загалом Україна, разом із сьогоднішньою, уклала вже 21 двосторонню безпекову угоду. Зокрема, із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США.

У червні президент України Володимир Зеленський разом із президентами Європейської ради Шарлем Мішелем і Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн підписали Спільні безпекові зобов’язання між Україною та ЄС. Також Зеленський підписав окремі безпекові угоди з Литвою та Естонією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд