Категорія
Новини
Дата

Передачу Україні майже $3 млрд від продажу «Челсі» відкладено через погодження в британському уряді

Фонд, створений для допомоги Україні у розмірі £2,34 млрд ($2,9 млрд) у вигляді доходів від продажу бізнесменом Романом Абрамовичем футбольного клубу «Челсі», майже готовий до роботи, але схвалення уряду Великої Британії займає більше часу, ніж очікувалося, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми готові до роботи і просто чекаємо на схвалення, – сказав Майк Пенроуз, колишній виконавчий директор Unicef UK, виконувач обовʼязків генерального директора нового фонду. – Є складнощі та затримки, повʼязані з політичним схваленням як між Великою Британією та ЄС, так і всередині Великої Британії».
  • Пенроуз сказав, що його команда завершила подачу всіх документів, необхідних для створення фонду, у тому числі запропонувала генерального секретаря Норвезької ради у справах біженців Яна Егелана як голову та міжнародний шорт-лист кандидатів у правління із семи осіб. 
  • «Ми не збираємося приймати жодних рішень, поки не дізнаємося, що гроші надійдуть, – сказав Пенроуз. – Ми не хочемо залишитися з благодійністю, але без грошей».
  • Минулого року уряд Великої британії виділив близько £200 000 для фінансування юридичних та адміністративних витрат щодо створення благодійної організації та найму експертів для розробки плану використання коштів. За словами Пенроуза, фонд планує зосередитись на гуманітарних проєктах, які підтримують медичні, освітні та житлові програми для українців.
  • Майже через рік після продажу футбольного клубу кошти залишаються замороженими на банківському рахунку у Великій Британії, так і не дійшовши до України.
  • За словами джерела, практичні аспекти пожертвування виявилися дуже складними, і ще доведеться подолати кілька перешкод, перш ніж Україна зможе отримати гроші. Наразі незрозуміло, коли це станеться.
  • Газета Telegraph повідомила у січні, що уряд Великої Британії був близьким до передачі виручених коштів у фонд, а до домовленостей, можливо, залишилося кілька тижнів.

Контекст

З 2003 року «Челсі» належав російському мільярдеру Роману Абрамовичу. Він купив клуб за $187 млн. У березні 2022 року Абрамович виставив команду на продаж – до того, як потрапив під персональні британські санкції, введені у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

Абрамович обіцяв спрямувати гроші до фонду, який буде створено на користь постраждалих в Україні. Проте британський уряд мав сумніви у щирості мільярдера й вимагав юридичних гарантій того, що Абрамович не зможе заробити на продажі клубу.

7 травня «Челсі» оголосив, що про купівлю клубу з Абрамовичем домовилася група інвесторів на чолі з американським мільярдером Тоддом Боелі. 

25 травня правління англійської Премʼєр-ліги та британський уряд схвалили продаж «Челсі». Консорціум інвесторів готовий заплатити за «Челсі» $5,2 млрд. Це рекордна ціна для професійної спортивної команди. Попередній рекорд зафіксований у 2019 році, коли Джо Цай заплатив близько $3,3 млрд за Brooklyn Nets і права на управління Barclays Center.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні