Переговори про вступ України до ЄС розпочнуться 25 червня /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова і Максим Золоєдов
Категорія
Новини
Дата

Переговори про вступ України до ЄС розпочнуться 25 червня

1 хв читання

Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова і Максим Золоєдов

Постійні представники країн Європейського Союзу погодили рамки переговорів щодо вступу України та Молдови до Євросоюзу. Про це повідомило бельгійське головування в ЄС у соцмережі X.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • «Постпреди досягли принципової домовленості про рамки для переговорів щодо вступу України та Молдови», – йдеться у повідомленні.
  • Бельгійське головування скличе першу міжурядову конференцію 25 червня, що означатиме офіційний старт переговорів про вступ України та Молдови в ЄС.

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії. Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської ради 23 червня 2022 року.

ЄС ухвалив вирішили почати з Україною і Молдовою переговори про вступ до Євросоюзу 14 грудня. Коли лідери Євросоюзу ухвалювали відповідне рішення, премʼєр Угорщини Віктор Орбан утримався від голосування і вийшов із зали.

У травні цього року Бельгія, яка зараз головує в ЄС, підтвердила наміри організувати міжурядову конференцію з Україною в червні – до початку головування Угорщини.

5 червня міністри закордонних справ 12 країн ЄС направили листа Бельгії про те, що переговори з Україною та Молдовою про вступ до ЄС потрібно починати вже в червні. 

Лобісти вступу України та Молдови в ЄС говорять, що на користь такого рішення є результати реформ, яких вдалося досягти обом країнам, та їхні «поточні зусилля». Міністри пропонують заводити країни до ЄС поетапно. Україна та Молдова можуть «переходити в окремі політики та програми ЄС до повноправного членства». 

Проти вступу України до ЄС виступає Угорщина. Будапешт вимагає змін від Києва, які б стосувалися боротьби з корупцією, прав нацменшин, сільського господарства, торгівлі та добросусідських відносин. Але в ЄС припускали, що Угорщина погодиться на початок переговорів до початку свого головування. 

Переговори про членство тривають роки навіть за наявності зеленого світла з боку країн-членів ЄС, оскільки шлях до членства є довгим і складним. Хорватія була останньою країною, що приєдналася до блоку, і її заявка тривала 10 років, перш ніж її було офіційно прийнято у 2013 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд