Категорія
Новини
Дата

Перекази заробітчан у січні не дотягнули до $1 млрд. Тенденція до скорочення почалася у 2022 році

Обсяги приватних грошових переказів у січні 2023 року в порівнянні з січнем минулого року зменшилися на 14,4% та становили $967 млн, зазначається в проєкті аналітичного центру CASE Україна «Ціна держави» з посиланням на дані НБУ. Скорочення надходжень відбулось як за офіційними, так і за неформальними каналами. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заробітна плата, яку українці отримують із-за кордону, скоротилася на 28,5%, інші приватні перекази, що надійшли через офіційні канали, зменшилися на 11,1%.
  • Загалом офіційними каналами надіслано на 19,9% переказів менше, ніж у січні минулого року, тоді як потік через неформальні канали зменшився на 8,6% порівняно з січнем минулого року.
  • Попри скорочення обсягу переказів, заробітчани залишаються одними з лідерів із забезпечення притоку валюти до України. За прогнозами НБУ, обсяг приватних грошових переказів до України в 2023 році становитиме $15,9 млрд (прогноз був скоригований у бік скорочення, оскільки раніше очікувалось $16,4 млрд), а у 2024-му – $15 млрд.

Контекст

Тенденція до скорочення грошових переказів спостерігалась і в 2022-му – за рік в Україну було переказано майже $13 млрд, що на $1 млрд, або 7%, менше ніж у 2021-му. Саме в 2021 році було зафіксовано рекордну кількість грошових переказів в Україну (понад $14 млрд).

У 2022 році також спостерігалося зростання витрат мігрантів у країнах перебування (+8,5%) та сум сплачених податків у країнах перебування (+16,1%). За рахунок приватного споживання та сплачених податків країни, які приймають українських біженців, мають змогу повністю або частково перекривати видатки на їх утримання. Для прикладу, з початку повномасштабної війни українські біженці у Польщі сплатили податків на €2 млрд – це втричі більше, ніж було витрачено на допомогу переселенцям.

При цьому в третьому кварталі 2022 року серед країн, з яких найчастіше переказували кошти в Україну, були Польща, США, Чехія, Велика Британія та Німеччина (останні дані НБУ в розрізі країн). Саме ці країни залишатимуться лідерами за обсягом переказів і в 2023 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні