Категорія
Новини
Дата

Перше судно із зерном змогло вийти з порту Чорноморськ тимчасовим коридором

З українського порту Чорноморськ вийшло судно Resilient Africa із 3000 т пшениці, воно рухається в напрямку Босфору, повідомив віцепрем’єр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Інвестувати? Почекати? Продавати? Війна змінює все, крім обов’язку лідера приймати виважені рішення. Вже 30 травня 40+ спікерів поділяться досвідом на Першій щорічній конференції про фінанси, інвестиції та економічне зростання. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти 

  • Resilient Africa є першим з двох суден, які зайшли в порт Чорноморськ на минулому тижні по встановленому ВМС ЗСУ тимчасовому коридору для цивільних суден.
  • Друге судно знаходиться в порту під завантаженням українською пшеницею для Єгипту.
  • Судна знаходяться під прапорами Ліберії та Палау, а їхній екіпаж складається з громадян Туреччини, Азербайджану, Єгипту та України.
Перше судно із зерном змогло вийти з порту Чорноморськ тимчасовим коридором /Фото 1

Фото: Facebook / Олександр Кубраков

Контекст

17 липня РФ направила Туреччині, Україні й ООН свої заперечення щодо продовження «зернової угоди» та відмовилася її продовжувати. Міноборони країни-агресора заявило, що через вихід Росії з «зернової угоди» з 20 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ. 

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство та закликає РФ припинити будь-які погрози й дотримуватися міжнародних конвенцій.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні