Категорія
Новини
Дата

Перший успішний кейс. Philip Morris відсудила 1,4 млн грн за підробку її сигарет

Залізничний районний суд Львова 17 серпня визнав винними трьох членів злочинного угруповання, які нелегально виробляли та реалізували цигарки під брендом компанії Philip Morris. Суддя призначив їм умовні терміни та зобов’язав виплатити компанії понад 1,4 млн грн завданої шкоди, йдеться у рішенні суду, яке опубліковане в судовому реєстрі. Для компанії – це перший успішний кейс із захисту власних брендів. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Правопорушники виготовили понад 38 000 пачок сигарет під торговою маркою Bond, що належить Philip Morris, і продавали їх у Львівській та Волинській областях.
  • Суд постановив знищити обладнання для нелегального виробництва разом із сировиною та готовою контрафактною продукцією.
  • Щодо організатора та ще двох виконавців були порушені кримінальні справи за незаконне виготовлення, зберігання, збут та транспортування підакцизних товарів (ч. 1, ч. 2 ст. 204), а також за незаконне використання бренду Philip Morris (ч. 3 ст. 229).
  • Всі фігуранти визнали свою провину та попросили направити кошти, які вони внесли як заставу, для сплати компенсації компанії. Також вони пожертвували загонам територіальної оборони 50 000 грн, йдеться у матеріалах справи.
  • Для компанії – це перший успішний кейс із захисту власних брендів у суді за час роботи компанії в Україні, сказав у коментарі Forbes Сергій Вербов, менеджер із захисту торгових марок компанії «Філіп Морріс Україна». 
  • «Оскільки ситуація з тіньовим ринком тютюнових виробів в Україні з кожним роком погіршується, ми вирішили активізувати боротьбу із нелегальними виробництвами, зокрема тими, що підробляють наші бренди», – зазначив Вербов.
  • За його словами, компанія розробила довгострокову стратегію у цьому напрямі, що передбачає співпрацю із правоохоронцями для збору доказової бази і проведення рейдів щодо нелегальних виробництв, а також подальший судовий супровід таких справ.

Контекст

Кожна п’ята пачка сигарет на українському ринку є нелегальною. Про це свідчать як дослідження «Kantar Україна» (19,9%), так і розрахунки Інституту соціально-економічної трансформації (ІСЕТ) разом з аналітичним центром «CASE Україна» (20,1%). Різкий стрибок дві організації зафіксували ще у 2021-му – 16,9%, за даними Kantar, і 14,7% – за розрахунками ІСЕТ та CASE. Роком раніше частка становила 6,9% та 5,7% відповідно.

Одна з причин стрімкого зростання нелегального ринку – семирічний план підвищення ставки акцизного податку на сигарети, ухвалений парламентом у 2017-му, каже фахівець Економічної експертної платформи Олег Гетман. У 2018 році акциз підвищився на 30%, у 2019-му – на 29%, протягом наступних років (до 2025-го) він збільшується на 20% щороку.

«Арифметична» причина зростання частки тіньовиків – через війну і зменшення споживання «білі» гравці скорочували виробництво. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Втрати держбюджету від продажу нелегальних сигарет (акцизний податок, ПДВ та роздрібний акциз) збільшилися з 15,5 млрд грн до 19,1 млрд грн, або на 23,2%, зазначала експертка з питань оподаткування Growford Institute Тетяна Кощук в авторській колонці для БЦ.

Наприкінці червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8287, який передбачає запровадження електронної марки акцизного податку з 1 січня 2026 року. Передбачається, що прийнятий закон дозволить відстежувати рух, зокрема тютюнових виробів, від виробника/імпортера до кінцевого споживача.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні