Категорія
Новини
Дата

Перший запуск супутників із Великої Британії завершився невдачею. З ракетою Virgin Orbit сталася «аномалія»

У понеділок увечері каліфорнійська компанія Virgin Orbit здійснила перший в історії запуск космічного апарату на орбіту з території Великої Британії. Місія завершилася невдачею, пише BBC

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Модифікований літак Boeing-747 близько 22:00 за Грінвічем злетів з аеропорту Ньюкі в Корнуоллі з ракетою-носієм на борту.
  • Через майже півтори години польоту на захід через Атлантичний океан літак на висоті приблизно 10,7 км успішно випустив ракету, яка потім запустила двигун першого ступеня й почала підйом на орбіту.
  • На висоті понад 500 км над Землею ракета LauncherOne мала вивести на орбіту девʼять невеликих супутників, які можуть використовуватися як із цивільною, так і з військовою метою.
  • Однак невдовзі після відділення першого ступеня ракети Virgin Orbit повідомила про «аномалію».
  • Boeing-747, який запустив ракету, успішно приземлився в Корнуоллі. Супутники, які несла ракета, втрачені. Virgin Orbit повідомила, що вивчає інформацію.

Контекст

Для реалізації проєкту засновник компанії Virgin Orbit, мільярдер Річард Бренсон переобладнав один зі своїх старих пасажирських авіалайнерів та розмістив ракету під назвою LauncherOne під його лівим крилом.

Перший запуск LauncherOne у травні 2020 року закінчився невдачею, але за цим послідували чотири успішні запуски, з виведенням на орбіту загалом 33 супутників.

Для запуску у Великій Британії команда Virgin Orbit перебазувалася з Каліфорнії до Корнуолла, де створила новий центр управління польотами.

Ця місія – лише перша стадія в майбутній космічній стратегії Великої Британії. Шотландські компанії Skyrora та Orbex зараз працюють над створенням більш традиційних систем запуску апаратів у космос, коли ракета піднімається на орбіту після вертикального старту із землі. Передбачається, що подібні апарати можуть стартувати вже до кінця 2023, а космодром буде розташований на Шетландських островах і в Сатерленді на півночі Великої Британії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні