ЄС може заборонити транзит товарів через РФ і ввести санкції проти країн, які допомагають ухилятися від обмежень /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС може заборонити транзит товарів через РФ і ввести санкції проти країн, які допомагають ухилятися від обмежень

Getty Images

Європейський Союз обговорює новий механізм санкцій проти третіх країн, які роблять недостатньо для запобігання ухиленням Росії від санкцій, пише Bloomberg. Особливо це стосується тих країн, які не можуть пояснити стрибки в торгівлі товарами чи технологіями, кажуть джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел, основною метою цього інструменту буде утримання країн від допомоги Росії та придушення торгових каналів, які може використати Москва. Якщо це не спрацює, блок розглядатиме другий крок – цільові обмеження на ключові товари.
  • ЄС також розширить сфери дії низки існуючих експортних заходів та заборону транзиту багатьох товарів через Росію, заявили інформатори.
  • 11-й пакет санкцій буде в основному спрямований на закриття лазівок у вже вжитих заходах, а також на посилення здатності блоку забезпечувати дотримання своїх обмежень. Це реакція на те, що Москві досі вдавалося закуповувати безліч товарів, що підпадають під санкції, через треті країни.
  • Імпорт у Росію таких товарів, як напівпровідники, інтегральні схеми та інші технології, зріс із таких країн, як Казахстан, Обʼєднані Арабські Емірати, Туреччина, Китай та інші.
  • Новий механізм дасть державам-членам ЄС право створювати два списки: один – із третіх країн, а інший – заборонених товарів.
  • За словами джерел, якщо механізм буде схвалено національними урядами, рішення про те, які країни та товари включити до списку, прийматимуть держави-члени одностайно. 
  • Джерела додали, що ці заходи спочатку навряд чи будуть націлені на Китай, але в основному стосуються країн Центральної Азії і найближчих сусідів Росії.
  • Запропонований пакет полегшить запровадження санкцій проти компаній у третіх країнах, які обходять санкції ЄС.

Контекст

Санкції ЄС вимагають підтримки всіх держав-членів, блок прагне завершити роботу над ними напередодні саміту «Великої сімки» наприкінці цього місяця, очікується, що держави-члени обговорять пропозиції найближчими днями.

Інші пропозиції включають заборону на транзит багатьох товарів через Росію та заходи проти суден, які відключають свої навігаційні системи.

ЄС також прагне розширити існуючі заборони на автомобілі, передові технології, які Росія використовувала в Україні, промислові товари, залізо і сталь, а також продукти переробки, в яких використовуються метали, що підпадають під санкції, кажуть джерела. 

Заборони на товари можуть поширюватися на права інтелектуальної власності та ліцензії, що видаються для виробництва цих товарів.

Очікується, що в межах цього пакету до списків санкцій будуть додані ще десятки фізичних і юридичних осіб. Проте блок навряд чи накладе санкції на російську державну атомну енергетичну компанію «Росатом» чи ядерне паливо через відсутність консенсусу серед держав-членів, кажуть джерела.

Усередині «Великої сімки» США закликають до повної заборони експорту до Росії після того, як розчарувалися у кількості лазівок, які Москва використовувала для імпорту західних технологій через треті країни. ЄС і Японія виступили проти цієї пропозиції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні