Категорія
Новини
Дата

Підтримка України та критика співпраці Китаю з РФ. Reuters дізнався деталі спільної заяви НАТО

1 хв читання

Союзники НАТО зобовʼязуються підтримувати Україну на її «незворотному шляху» до інтеграції та закликають Китай припинити будь-яку підтримку військових зусиль Росії проти Києва, йдеться в проєкті спільного комюніке, з яким ознайомилося агентство Reuters.

Країни НАТО з 9 по 11 липня проводять зустріч у Вашингтоні, відзначаючи 75-ту річницю альянсу.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Згідно з проектом комюніке, що розробляється на саміті НАТО у Вашингтоні, Китай став ключовим посередником у військових діях Росії в Україні, і Пекін продовжує створювати системні проблеми для Європи та безпеки.
  • Країни НАТО мають намір надати Україні фінансування не менш ніж на €40 млрд протягом наступного року, а також створити механізм координації постачання військової техніки та навчання для України, йдеться в проєкті документу.
  • Союзники зобовʼязуються підтримувати Україну на її шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО.
  • Запрошення приєднатися до альянсу буде надіслано Києву, коли союзники домовляться та будуть виконані умови, сказано у проєкті.
  • У документі також обговорюється важливість Індо-Тихоокеанського регіону для НАТО, оскільки події там безпосередньо впливають на євроатлантичну безпеку, і альянс вітає розширення співпраці з партнерами з Азіатсько-Тихоокеанського регіону з метою підтримки України.
  • Також альянс стурбований розвитком космічних можливостей та діяльності Китаю й закликає Пекін взяти участь в обговореннях щодо зниження стратегічних ризиків.
  • У заяві йдеться про те, що союзники НАТО готові підтримувати канали звʼязку з Москвою для зменшення ризику і запобігання ескалації.

Контекст

Багаторічний план підтримки України було запропоновано наприкінці травня, і він має бути представлений президентові Володимиру Зеленському на саміті лідерів НАТО у Вашингтоні на початку липня. 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відмовився від початкової ідеї про надання союзниками $100 млрд протягом пʼяти років, запропонувавши щорічне зобовʼязання у розмірі €40 млрд відповідно до середньорічних внесків із моменту вторгнення Росії у 2022 році.

У червні союзники вирішили, що НАТО візьме на себе активнішу роль у координації постачання зброї в Україну, перебравши на себе управління від Сполучених Штатів у спробі захистити цей процес, оскільки скептично налаштований відносно НАТО Дональд Трамп балотується на другий термін як президент США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд