Категорія
Новини
Дата

Пишний та Марченко підписали кредитну угоду до Ukraine Facility. Вона дозволить залучити до €27 млрд

1 хв читання

Голова НБУ Андрій Пишний разом із міністром фінансів Сергієм Марченком підписали кредитну угоду до Ukraine Facility, повідомляє пресслужба Національного банку. У понеділок, 24 червня, документ також був підписаний партнерами з Європейської комісії.

Програма ЄС на €50 млрд має допомогти покрити потреби України на 2024–2027 роки, у вигляді дешевих кредитів та грантів із бюджету блоку.

Ключові факти

  • Кредитна угода дасть змогу Україні залучити у 2024 – 2027 роках до €27 млрд для підтримки державного бюджету країни із загального обсягу в €50 млрд інструменту ЄС Ukraine Facility. 
  • Кошти, отримані за цією угодою, забезпечать передбачувану та гнучку підтримку України.
  • Вже найближчим часом після набуття чинності цією угодою Україна також отримає від ЄС €1,9 млрд безумовного фінансування.
  • Весною Україна вже отримала €6 млрд в межах перехідного фінансування за інструментом Ukraine Facility, що дало змогу забезпечити нагальні потреби бюджету.

Контекст

У лютому Європейський парламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до нього, програма підтримки України від ЄС обсягом €50 млрд діятиме з 2024 до 2027 року. 

14 травня Рада Європейського Союзу схвалила план для Ukraine Facility, розроблений Україною спільно з європейськими партнерами, розрахований на 2024-2027 роки, який містить перелік структурних реформ на цей період.

6 червня Верховна Рада ратифікувала рамкову угоду між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування ЄС України згідно з інструментом Ukraine Facility. Зазначена угода визначає принципи управління та контролю використання коштів. Угода офіційно запустила виконання плану України.

Ukraine Facility включає три ключові компоненти: пряма підтримка державного бюджету (€38,27 млрд, з яких €33 млрд у формі кредитів та €5,27 млрд у формі грантів), спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах (€6,97 млрд) і технічна підтримка в здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, в тому числі отриманими раніше (€4,76 млрд).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні