Категорія
Новини
Дата

ЄС підписав перші гарантійні угоди на €1,4 млрд у межах програми Ukraine Facility

1 хв читання

Європейський Союз підписав перші гарантійні угоди на €1,4 млрд в межах інвестиційного компонента програми Ukraine Facility. І тим самим запустив Ukraine Investment Framework для прискорення відновлення України, зокрема енергетичної інфраструктури. Про це повідомила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко на конференції з відновлення у Берліні.

Деталі

  • Нові угоди складаються з €1 млрд кредитних гарантій і €400 млн змішаних фінансових грантів для приватних компаній, зокрема малих і середніх підприємств, муніципалітетів і держпідприємствам. Йдеться про проєкти з ремонту, реконструкції та розвитку енергетичної інфраструктури. 
  • Інші програми спрямовані на транспортний і муніципальний сектори, доступ до фінансування для малих і середніх підприємств, зокрема тих, які постраждали від війни в деокупованих і прифронтових регіонах.

Контекст

У лютому Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до нього програма підтримки України від ЄС обсягом €50 млрд діятиме з 2024-го до 2027 року. 

Фінансування в межах першої складової програми здійснюватиметься за виконання квартальних індикаторів, визначених у плані для Ukraine Facility. План визначає ключові реформи та напрями для інвестицій. Він містить і систему прозорості, аудиту й контролю, які також будуть посилені в межах передбачених реформ.

15 квітня Єврокомісія схвалила план для Ukraine Facility та запропонувала Раді ЄС ухвалити документ. 

8 травня посли країн – членів ЄС підтримали план для Ukraine Facility. 14 травня Рада Євросоюзу остаточно затвердила план України, необхідний для реалізації програми.

6 червня Верховна Рада ратифікувала угоду щодо фінансування з боку ЄС у межах реалізації програми Ukraine Facility.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні