Категорія
Новини
Дата

Україна наступного тижня отримає €1,9 млрд у рамках Ukraine Facility – єврокомісар

1 хв читання

ЄС виділить Україні чергові €1,9 млрд у рамках Ukraine Facility вже наступного тижня, повідомив віцепрезидент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс, пише «Інтерфакс-Україна».

Програма ЄС передбачає покриття потреби України на 2024-2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету блоку.

Ключові факти

  • «Щодо Ukraine Facility: Україна отримає €1,9 млрд попереднього фінансування наступного тижня, а наступні два регулярні платежі можуть відбутися пізніше восени», – сказав він.
  • Домбровскіс нагадав, що у рамках Конференції з відновлення України в Берліні було підписано «гарантійну угоду з міжнародними фінансовими інститутами та банками розвитку країн-членів ЄС» на суму €1,4 млрд.
  • «Одразу після цієї пресконференції разом із Європейським інвестиційним фондом ми запустимо пілотний механізм у рамках Invest EU, щоб дозволити експортно-кредитним агентствам підтримувати малий і середній бізнес у торгівлі з Україною», – сказав він.

Контекст

У лютому Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до нього, програма підтримки України від ЄС обсягом €50 млрд діятиме з 2024 до 2027 року. 

Фінансування в рамках першої складової програми здійснюватиметься за виконання квартальних індикаторів, визначених у плані для Ukraine Facility. План визначає ключові реформи та напрями для інвестицій. Він також містить систему прозорості, аудиту й контролю, які також будуть посилені в рамках передбачених реформ.

15 квітня Європейська комісія схвалила план для Ukraine Facility та запропонувала Раді ЄС ухвалити документ. 

8 травня посли країн – членів Європейського союзу підтримали план для Ukraine Facility. 14 травня Рада Європейського союзу остаточно затвердила план України, необхідний для реалізації програми.

6 червня Верховна Рада ратифікувала угоду щодо фінансування з боку ЄС у рамках реалізації програми Ukraine Facility.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні