Після зняття блокади на кордоні до Польщі виїхало майже 5000 вантажівок – Кубраков
Категорія
Новини
Дата

Після зняття блокади на кордоні до Польщі виїхало майже 5000 вантажівок – Кубраков

Після зупинення 17 січня блокади польськими перевізниками трьох пунктів пропуску «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська» та «Корчова – Краківець» до Польщі вже виїхало майже 5000 вантажівок, повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Ключові факти

  • За його словами, найбільший пункт пропуску «Ягодин» уже відновив свою пропускну спроможність на рівні 600 вантажівок на добу. «Це показник навіть вищий, ніж був до блокади», – повідомив Кубраков.
  • Також зростає кількість вантажівок, що виїжджають через «Краківець» та «Раву-Руську».
  • За його словами, Мінінфраструктури оцінює ефективність рішення щодо ПП «Нижанковичі – Мальховіце», де тимчасово зупинено реєстрацію в «єЧергу». Пункт пропуску працює не на всю спроможність, а має пропускати 150 порожніх вантажівок на добу, як це було і під час функціонування «єЧерги». 
  • За словами Кубракова, Україна та Польща обговорюють спільні плани на створення чотирьох додаткових пунктів перетину кордону на додачу до наявних 14.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

Основна вимога перевізників – скасування так званого транспортного безвізу для українських міжнародних перевізників. 27 грудня польський премʼєр Дональд Туск заявив, що Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. 

Крім перевізників кордон блокували й польські фермери. Вони обмежували рух вантажівок у пункті пропуску «Шегині – Медика», вимагаючи дотацій на закупівлю кукурудзи й залишення сільськогосподарського податку без змін. Однак після переговорів із новим урядом 7 січня вони відмовилися від блокування кордону.

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків унаслідок блокування кордону.

16 січня польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на кордоні з Україною, досягли угоди з урядом і домовилися зупинити свій протест у трьох населених пунктах – Корчова, Гребенне, Дорогуськ. Згідно з угодою, блокаду припинять до 1 березня. За цей час польський уряд зобов’язується розвʼязати проблеми перевізників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні