Категорія
Світ
Дата

Гарантії безпеки, зерно і критика Орбана. Чому перший візит Дональда Туска до України не означає розв'язання всіх проблем із Польщею. Forbes зібрав 10 підсумків

Дональд Туск та Володимир Зеленський, Київ, 22 січня 2024 року. /Офіс президента України

Дональд Туск та Володимир Зеленський, Київ, 22 січня 2024 року. Фото Офіс президента України

Дональд Туск уперше приїхав до Києва після повернення на посаду прем’єр-міністра Польщі. Про що він домовився з Володимиром Зеленським та Денисом Шмигалем?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Минулого року відносини між Польщею та Україною радикально погіршились. На це вплинули дві події: Варшава обмежила український агроекспорт, а польські перевізники понад два місяці блокували польсько-український кордон. Зернове питання між країнами залишається відкритим: Польща не знімає заборону на імпорт українського збіжжя. Натомість Україна подала позов до СОТ.

Польські далекобійники усього менш ніж за тиждень до візиту Дональда Туска в Україну погодилися розблокувати пункти пропуску між країнами. І не виключили продовження блокади з 1 березня.

Під час зустрічей у Києві з президентом України Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем Туск намагався налагодити взаємини. Чи прискорить його візит потеплішання відносин України та Польщі?

Forbes зібрав ключові підсумки зустрічі між Зеленським та Туском.

Зброя – плюс, економіка – мінус

1. Польща приєдналася до декларації G7 про «гарантії безпеки», повідомив Туск. 

Країни «Великої сімки» підписали декларацію про «гарантії безпеки» для України на саміті НАТО у Вільнюсі влітку 2023-го. До документа поступово доєднувалися наші країни-союзники. Польща стала 32-ю країною, яка це зробила. На підставі декларації Україна домовляється про подальші двосторонні безпекові угоди, які діятимуть на шляху до нашого членства в НАТО. Поки що єдиною країною, що підписала повноцінну угоду, є Велика Британія.

2. Польща надасть Україні новий пакет військової допомоги.

Зміст оборонного пакета лідери не розкрили. Також Варшава виділить Україні кредит на закупівлю зброї, зазначив Зеленський. «Імовірно, кредит піде на закупівлю польської зброї Києвом», – пояснює Forbes Даніель Шеліговський, координатор програми Східної Європи у Польському інституті міжнародних відносин.

3. Польща та Україна, можливо, спільно вироблятимуть зброю, повідомив Зеленський.

«Інвестуватимуть у компанії у Польщі та Україні. Заради збільшення оборонних можливостей обох країн та всієї Європи», – додав Туск.

4. Проблеми з експортом українського зерна та блокадою кордону домовилися розв’язати у діалозі.

«Критичні питання треба вирішувати на рівні урядів», – заявив Зеленський. Як друзі у двосторонньому порядку, наголосив Туск: «Можливо, без залучення міжнародних інституцій».

«Польща хоче розвʼязувати проблеми на рівні Варшава – Київ, – пояснює Шеліговський, – а не через Євросоюз чи Світову організацію торгівлі».

5. Туск розкритикував дії прем’єра Угорщини Віктора Орбана, який блокує Україні допомогу на €50 млрд від ЄС, зазначають Wiadomosci

Зеленський і Туск встигли поспілкувалися й з українськими студентами в Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Саме на цій зустрічі Туск заявив, що Орбан має підтримувати Україну. «Ми працюємо, щоб Європа, з Орбаном чи без Орбана, однозначно підтримувала Україну», – сказав польський премʼєр.

Дональд Туск /Офіс президента України

Дональд Туск у Києві, 22 січня 2024 року. Фото Офіс президента України

6. Польща хоче брати участь у відновленні України, наголосив Туск.

Для цього польський уряд призначить уповноваженим із цього питання Павела Коваля – депутата та очільника міжнародного комітету у Сеймі, який приїхав до Києва разом із Туском.

7. Варшава допомагатиме Україні на шляху вступу до ЄС.

«Щоб повноцінне членство України в ЄС стало швидким фактом», – наголосив Туск. Зеленський запропонував сформувати консультаційну групу між урядами. Зокрема, щоб Польща ділилася власним досвідом.

8. Зеленський пропонує розширити енергетичну інфраструктуру між Україною і Польщею.

«Ми маємо набагато більше можливостей для наших народів і всієї Європи збільшувати та зміцнювати енергетичний потенціал», – наголосив він. Над цим уже працюють урядовці.

9. Польща та Україна продовжать обговорювати спільні проблемні історичні питання.

Зокрема ексгумацію жертв Волинської трагедії, зазначив Туск. «Для Польщі і України дуже важливо, щоб іноді драматична історія не заважала спільним інтересам обох країн. Але обидві сторони поважатимуть свою історичну пам’ять», – зауважив він.

10. В Україні вирішується доля вільного світу, кілька разів зазначав Туск.

«Без незалежної України не буде безпечної Польщі та Європи. Польська сторона зробить усе, щоб Україна зберегла цілісність і незалежність», – підсумував Туск.

Дональд Туск та Володимир Зеленський. /Офіс президента України

Дональд Туск та Володимир Зеленський, Київ, 22 січня 2024 року. Фото Офіс президента України

Чи вдалася спроба порозумітися

Країни знову почали говорити на високому рівні, це гарна новина, каже Віктор Савінок, політолог-міжнародник Західного інституту у Познані. Раніше до Києва приїздили Павел Коваль та новий голова МЗС Польщі Радослав Сікорський, а на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі Володимир Зеленський зустрічався з президентом Польщі Анджеєм Дудою. Тепер у Київ приїхав Туск.

Це перший закордонний візит Туска після його повернення на посаду прем’єр-міністра Польщі. «Він радше був ознайомчим, прориву у розвʼязанні проблемних питань між державами ніхто не очікував», – каже Шеліговський. Таким чином Польща хоче повернутися на дипломатичну передову і мотивувати інших допомагати Києву, вважає він.

Цей візит означає, що є політична воля вести переговори про зерно і кордони, але не варто сподіватися на швидке розв’язання проблем, попереджає аналітик. Існує об’єктивний конфлікт економічних інтересів. «Частина української експертної спільноти вважала, що Польща мотивувалася внутрішньою польською політикою. Але новий польський уряд, як і попередній, відзначає, що буде захищати внутрішній ринок», – пояснює Шеліговський.

Проблемою також можуть стати різні погляди України та Польщі на посередництво у розвʼязанні зернового питання та блокування кордонів. Польща вважає, що все потрібно вирішувати на двосторонньому рівні Варшава – Київ, нагадує Шеліговський. 

Але Україні було б раціонально запросити третю сторону, наприклад Єврокомісію, вважає Савінок. Насамперед через дисбаланс у відносинах на користь Варшави: торговельний профіцит, імпорт критичних товарів із Польщі. «Так Україна зможе захиститися від тиску. І питання торгівлі є компетенцією саме ЄС», – пояснює Савінок.

Візит Туска до Києва ще раз підтвердив, що Польща серйозно ставиться до України, підтримує її членство в ЄС і НАТО, підсумовує Шеліговський. Але з точки зору Варшави захист внутрішнього польського ринку не суперечить підтримці України. «Марно сподіватися на те, що з урядом Туска в України відносини будуть на рівні лютого-березня 2022-го. До того стану ми вже ніколи не повернемося», – вважає аналітик.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні