Категорія
Новини
Дата

«Податок на Google» приніс 1,9 млрд грн в четвертому кварталі. Цьогоріч платниками стали Uber і Bolt

1 хв читання

Держбюджет за результатами четвертого кварталу 2022 року отримав 1,9 млрд грн завдяки так званому «податку на Google». Це на 400 млн грн більше, ніж у попередньому кварталі, повідомив народний депутат, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Ключові факти

  • За результатами поданих за четвертий квартал 2022 року спрощених декларацій з ПДВ платники податку задекларували майже $52,1 млн або 1,9 млрд грн, що більше на $12,1 млн дол або 0,4 млрд грн, ніж у третьому кварталі 2022 року.
  • За даними Гетманцева, найбільші суми задекларовані: play.google.com, apple.com, google.com, valvesoftware.com, playstation.com, netflix.com, etsy.com.
  • На 1 січня 2023 року на обліку перебували 86 осіб-нерезидентів, які здійснюють операції з постачання електронних послуг українцям та подають звіти.
  • У лютому – березні 2023 року такі компанії, як Uber і Bolt стали платниками цього податку.
  • У 2023 році міжнародні компанії вже сплатили ПДВ за постачання електронних послуг фізособам на митній території України до держбюджету 1,9 млрд грн.

Контекст

У червні 2021-го Верховна Рада ухвалила закон, який назвали «податком на Google». Головна новація – зобов’язати іноземних техногігантів сплачувати 20% податку на додану вартість (ПДВ), як і інший зареєстрований в Україні бізнес. Міжнародним IT-компаніям не потрібна українська «прописка», щоб продавати цифрові послуги – фільми, ігри, хмарні сховища, софт чи онлайн-рекламу. Тож і сплата ПДВ до січня 2022-го їх не турбувала. 

Автори закону прогнозували, що «податок на Google» принесе 3 млрд грн на рік. Та лише за три квартали назбиралося 4,1 млрд грн, або ж $116 млн валютного виторгу. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні