Категорія
Новини
Дата

«Податок на Google» приніс 1,9 млрд грн в четвертому кварталі. Цьогоріч платниками стали Uber і Bolt

Держбюджет за результатами четвертого кварталу 2022 року отримав 1,9 млрд грн завдяки так званому «податку на Google». Це на 400 млн грн більше, ніж у попередньому кварталі, повідомив народний депутат, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За результатами поданих за четвертий квартал 2022 року спрощених декларацій з ПДВ платники податку задекларували майже $52,1 млн або 1,9 млрд грн, що більше на $12,1 млн дол або 0,4 млрд грн, ніж у третьому кварталі 2022 року.
  • За даними Гетманцева, найбільші суми задекларовані: play.google.com, apple.com, google.com, valvesoftware.com, playstation.com, netflix.com, etsy.com.
  • На 1 січня 2023 року на обліку перебували 86 осіб-нерезидентів, які здійснюють операції з постачання електронних послуг українцям та подають звіти.
  • У лютому – березні 2023 року такі компанії, як Uber і Bolt стали платниками цього податку.
  • У 2023 році міжнародні компанії вже сплатили ПДВ за постачання електронних послуг фізособам на митній території України до держбюджету 1,9 млрд грн.

Контекст

У червні 2021-го Верховна Рада ухвалила закон, який назвали «податком на Google». Головна новація – зобов’язати іноземних техногігантів сплачувати 20% податку на додану вартість (ПДВ), як і інший зареєстрований в Україні бізнес. Міжнародним IT-компаніям не потрібна українська «прописка», щоб продавати цифрові послуги – фільми, ігри, хмарні сховища, софт чи онлайн-рекламу. Тож і сплата ПДВ до січня 2022-го їх не турбувала. 

Автори закону прогнозували, що «податок на Google» принесе 3 млрд грн на рік. Та лише за три квартали назбиралося 4,1 млрд грн, або ж $116 млн валютного виторгу. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні