Категорія
Новини
Дата

Кінець епохи офшорів. Чому 136 країн погодилися на єдиний 15-відсотковий податок на прибуток корпорацій

3 хв читання

Ілюстрація Shutterstock/Анна Наконечна

Ілюстрація Shutterstock/Анна Наконечна

Десятиліттями великі корпорації відкривали офіси в країнах, де податки нижчі. Наприклад, Facebook і Google відкрили штаб-квартири в Ірландії, де корпоративний податок 12,5%. Ставка в їхній рідній країні США – 21%. Але тепер таким компаніям може бути байдуже, де платити податки: 136 країн погодилися на єдину ставку для транснаціональних корпорацій – 15%

Єдиний податок – ініціатива США і Організації економічної співпраці і розвитку (ОЕСР). Вона спрямована на боротьбу з ухиленням від сплати податків. Компанії платитимуть податки в тих країнах, в яких вони ведуть свій бізнес і отримують доходи (де фізично перебувають клієнти), незалежно від розташування їх штаб-квартир.

Ставка корпоративного податку в 15% буде застосовуватися до компаній з виторгом понад €750 млн. А корпорації з продажами понад €20 млрд, якщо вони заробляють більше 10% маржі прибутку, повинні будуть перерозподіляти 25% цього перевищення в країни, де продаються їх послуги і товари.

Компанії часто переміщують свою діяльність в країни, де діють низькі податки. Це особливо стосується тих, хто патентує ліки, розробляє програмне забезпечення, пише Reuters. Міністерка фінансів США Джанет Йеллен говорила, що єдиний податок припинить податкову конкуренцію між урядами за залучення іноземних інвестицій. За її словами, чинне законодавство ставить США в невигідне становище: їхні компанії переносять за кордон виробництво і інвестиції, щоб уникнути високого оподаткування. Це актуальне питання для США, з огляду на те, що президент Джо Байден збирається підвищити податок з корпорацій на третину, до 25–28%.

Запропонований єдиний 15-відсотковий податок – тільки перший крок. Ставка може вирости до 25%, вважає Максим Корецький, засновник інвестиційної компанії Blackshield Capital. За його словами, США зацікавлені в тому, щоб ставка 25–28% була по всьому світу і американські компанії не «тікали» в інші країни.

Економічна вигода

Угода дозволить щороку збирати $150 млрд податків по всьому світу, а також призведе до перерозподілу понад $125 млрд доходів 100 найбільших міжнародних компаній, вважає ОЕСР. Корпорації, звичайно ж, зможуть обходити новий податок, вважає Вʼячеслав Черкашин, старший аналітик із податкових питань Інституту соціально-економічної трансформації. Наприклад, вони зможуть це робити через дроблення діяльності, щоб не перевищувати поріг виторгу в €750 млн.

Незгодні

Ірландія, Угорщина та Естонія, у яких ставка корпоративного податку нижча за 15%, спочатку чинили опір плану, але тепер беруть участь у ньому. Країни домовилися про компроміс.

Ірландія домоглася виключення з документа формулювання «не нижче 15%», що передбачало поступове зростання ставки мінімального податку, і отримала гарантії збереження нинішньої ставки податку в 12,5% для свого малого бізнесу. Естонію переконали, що її технологічні стартапи не постраждають.

Угорщина вибила собі 10-річний перехідний період. У цей час в країні буде зберігатися 9-процентна ставка корпоративного податку. «Про ступінь інтриги говорить те, що Ірландія та Естонія дали себе вмовити за два дні до підписання документа, а Угорщина – безпосередньо напередодні події», – каже Черкашин.

Документ і досі не підписали Кенія, Нігерія, Пакистан і Шрі-Ланка. Уряди цих країн побоюються, що угода принесе непропорційно велику вигоду великим економікам, в той час як менш розвинені країни залишаться без справедливого права на прибуток великих компаній, пише The Guardian.

Що далі

Країни «Великої двадцятки» планують схвалити остаточний варіант угоди наприкінці жовтня в Римі і підписати багатосторонню конвенцію в 2022 році. Якщо все пройде за планом, угода набуде чинності в 2023 році.

Реакція великих корпорацій

Представники Facebook позитивно оцінили ініціативу, пише Reuters. Нік Клегг, віцепрезидент компанії з глобальних звʼязків, сказав, що Facebook давно закликав до реформи світових податкових правил і в компанії розуміють, що їм доведеться платити більше податків. «Ця угода – важливий перший крок до визначеності для бізнесу та зміцнення довіри громадськості до глобальної податкової системи».

Amazon теж вітала прогрес у стабілізації і гармонізації міжнародної податкової системи. Представники Google висловили надію, що країни продовжать спільну роботу і в результаті всі отримають збалансовану і міцну угоду.

Що це означає для України

Україна також підписала угоду. Місцеві міжнародні компанії, якщо країна в результаті приєднається до цього плану, не надто відчують різницю – податок на прибуток тут близько 19%, але ось імпортні товари і послуги можуть подорожчати, каже Корецький. За словами Черкашина, інвестиційний клімат в Україні не постраждає, але в цілому економічної свободи в світі стане менше.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні