Категорія
Новини
Дата

У податковій розповіли, скільки підприємців встановили РРО. До 1 жовтня їх перевірятимуть без штрафів

Понад 327 000 юридичних і фізичних осіб-підприємців встановили апарати РРО/ПРРО, які видають фіскальні чеки. Про це Forbes повідомили у Державній податковій службі (ДПС), йдеться у редакційному матеріалі. Перевірки щодо коректної роботи касових автоматів будуть тривати до 1 жовтня. Далі підприємців почнуть штрафувати у разі порушень. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Більшість активних платників, які зобов’язані встановлювати РРО/ПРРО у сфері торгівлі, встановили касові апарати», – йдеться в коментарі податкової. Наприклад, серед ФОПів рівень розповсюдженості РРО становить близько 60%, каже голова фінансового комітету Данило Гетманцев.
  • З початку року податкова провела понад 14 500 перевірок, повʼязаних із роботою РРО/ПРРО, 2500 із них – у червні, йдеться в письмовій відповіді ДПС. Поки вони несуть рекомендаційний та профілактичний характер і не передбачають накладання штрафів, зазначають у ДПС. 
  • Податкова зможе застосовувати штрафні санкції після 1 жовтня, це передбачено законопроєктом №8401. Порівняно з 2022-м санкції змінилися лише для ФОПів: 25% від суми товару за перше порушення та 50% від суми – за друге. Також для ФОПів було введено «спрощений чек». Він дає змогу підприємцеві не ідентифікувати товар аж до артикула та вказувати лише категорію, наприклад, шкіряні вироби, тоді як власне товаром може бути і сумка, і ремінь, і гаманець, пояснює, як працює нововведення, Гетманцев.
  • Для решти підприємців, які працюють у галузі продажів і мають встановлювати касові апарати, штрафи залишилися на тому самому рівні – 100% від суми товару за перше порушення та 150% – за друге. Штрафи та перевірки не розповсюджуються на підприємства, які знаходяться в прифронтових регіонах.

Контекст 

РРО обовʼязкове для підприємців, які ведуть розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі під час продажу товарів чи послуг. Починаючи з 1 січня 2022 року РРО/ПРРО став обовʼязковим для ФОПів другої, третьої та четвертої груп і тих, хто працює на загальній системі оподаткування. 

На початку російського вторгнення Верховна Рада заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО. У червні 2023-го нардепи ухвалили законопроєкт №8401, який повертає штрафи за роботу без видачі фіскального чека. 

Податкова вже відзвітувала про низку кейсів ухилення бізнесу від оподаткування, повʼязані з маніпуляціями з апаратами РРО. Спочатку податківці виявили мережу магазинів, у яких під час продажу товару за готівку видавалися підробні чеки. Аналогічна схема, як стверджує ДПС, була й у підприємця з Харкова. Випадок роботи бізнесу взагалі без застосування РРО – мережа секс-шопів No Taboo, яка нібито приховувала від податкової $230 000 виручки на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні