Категорія
Новини
Дата

У податковій розповіли, скільки підприємців встановили РРО. До 1 жовтня їх перевірятимуть без штрафів

1 хв читання

Понад 327 000 юридичних і фізичних осіб-підприємців встановили апарати РРО/ПРРО, які видають фіскальні чеки. Про це Forbes повідомили у Державній податковій службі (ДПС), йдеться у редакційному матеріалі. Перевірки щодо коректної роботи касових автоматів будуть тривати до 1 жовтня. Далі підприємців почнуть штрафувати у разі порушень. 

Ключові факти

  • «Більшість активних платників, які зобов’язані встановлювати РРО/ПРРО у сфері торгівлі, встановили касові апарати», – йдеться в коментарі податкової. Наприклад, серед ФОПів рівень розповсюдженості РРО становить близько 60%, каже голова фінансового комітету Данило Гетманцев.
  • З початку року податкова провела понад 14 500 перевірок, повʼязаних із роботою РРО/ПРРО, 2500 із них – у червні, йдеться в письмовій відповіді ДПС. Поки вони несуть рекомендаційний та профілактичний характер і не передбачають накладання штрафів, зазначають у ДПС. 
  • Податкова зможе застосовувати штрафні санкції після 1 жовтня, це передбачено законопроєктом №8401. Порівняно з 2022-м санкції змінилися лише для ФОПів: 25% від суми товару за перше порушення та 50% від суми – за друге. Також для ФОПів було введено «спрощений чек». Він дає змогу підприємцеві не ідентифікувати товар аж до артикула та вказувати лише категорію, наприклад, шкіряні вироби, тоді як власне товаром може бути і сумка, і ремінь, і гаманець, пояснює, як працює нововведення, Гетманцев.
  • Для решти підприємців, які працюють у галузі продажів і мають встановлювати касові апарати, штрафи залишилися на тому самому рівні – 100% від суми товару за перше порушення та 150% – за друге. Штрафи та перевірки не розповсюджуються на підприємства, які знаходяться в прифронтових регіонах.

Контекст 

РРО обовʼязкове для підприємців, які ведуть розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі під час продажу товарів чи послуг. Починаючи з 1 січня 2022 року РРО/ПРРО став обовʼязковим для ФОПів другої, третьої та четвертої груп і тих, хто працює на загальній системі оподаткування. 

На початку російського вторгнення Верховна Рада заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО. У червні 2023-го нардепи ухвалили законопроєкт №8401, який повертає штрафи за роботу без видачі фіскального чека. 

Податкова вже відзвітувала про низку кейсів ухилення бізнесу від оподаткування, повʼязані з маніпуляціями з апаратами РРО. Спочатку податківці виявили мережу магазинів, у яких під час продажу товару за готівку видавалися підробні чеки. Аналогічна схема, як стверджує ДПС, була й у підприємця з Харкова. Випадок роботи бізнесу взагалі без застосування РРО – мережа секс-шопів No Taboo, яка нібито приховувала від податкової $230 000 виручки на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні