«Податок на Google» приніс понад 3 млрд грн з початку року – Гетманцев /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

«Податок на Google» приніс понад 3 млрд грн з початку року – Гетманцев

Shutterstock

Держбюджет з початку року отримав майже 3,2 млрд грн завдяки так званому податку на Google, повідомив народний депутат, голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. Він додав, що термін сплати податку за перший квартал – 9 червня, тому ще очікується надходження понад 0,7 млрд грн.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За результатами поданих за перший квартал спрощених декларацій з податку на додану вартість особами-нерезидентами задекларовано майже €23,5 млн та $27,1 млн, або 1,9 млрд грн.
  • Найбільші суми за січень-березень були задекларовані компаніями Google Play, Google, Etsy, Sony, Netflix, Apple, Meta, Valve Software, Amazon.
  • За даними Гетманцева, компанія OnlyFans з початку року нарахувала $620 000 податку та сплатила 23,3 млн грн до бюджету. 
  • Станом на 1 квітня на податковому обліку перебувають 87 платників, що більше на 30 осіб-нерезидентів порівняно з кількістю таких осіб, зареєстрованих станом на цей період минулого року.

Контекст

У червні 2021-го Верховна Рада ухвалила закон, який назвали «податком на Google». Головна новація – зобов’язати іноземних техногігантів сплачувати 20% податку на додану вартість (ПДВ), як і інший зареєстрований в Україні бізнес. Міжнародним IT-компаніям не потрібна українська «прописка», щоб продавати цифрові послуги – фільми, ігри, хмарні сховища, софт чи онлайн-рекламу. Тож і сплата ПДВ до січня 2022-го їх не турбувала. 

Автори закону прогнозували, що «податок на Google» принесе 3 млрд грн на рік. У четвертому кварталі 2022 року бюджет отримав 1,9 млрд грн завдяки так званому податку на Google. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні