Категорія
Новини
Дата

Польща планує закуповувати електроенергію з Хмельницької АЕС

Польща зацікавлена у постачанні електроенергії з Хмельницької АЕС, таким чином Україна може збільшити експорт електроенергії до Європейського Союзу. Про це повідомив польський премʼєр-міністр Матеуш Моравецький після переговорів із президентом України Володимиром Зеленським, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Під час візиту до Києва Моравецький провів зустрічі для обговорення геополітичної ситуації, енергетичного ринку, енергетичної та військової безпеки, повідомив його прессекретар.
  • «Ми могли б використати трохи електроенергії з України. Я чув від президента Зеленського, що Україна скоро буде готова продавати електроенергію з Хмельницького, і я подякував йому за це», — сказав він.
  • Додаткові 1000 МВт електроенергії можуть бути передані лінією, що зʼєднує Хмельницьку АЕС України та Польщу, додав Моравецький. Лінію, яка не діяла з 1990-х років, планується знову відкрити до кінця року після необхідних оновлень.

Контекст

Україна вже продає деяку електроенергію до Угорщини та Словаччини, а також близько 200 МВт електроенергії до Польщі. 

Експорт електроенергії до Європи приніс Україні майже 3 млрд грн за два місяці. В останні десять днів серпня надходження від продажу перетину збільшилися на 1,02 млрд грн через зростання ціни на електроенергію в Європі, що безпосередньо впливає на ціну перетину.

У підсумку, перетин в Румунію за десять днів коштував експортерам 502,1 млн грн, що в перерахунку на добу на 39% вище, ніж у третій тиждень серпня, в Словаччину – 519,5 млн грн (на 63% вище, ніж середня добова вартість перетину в третій тиждень серпня).

Найдорожчим був перетин на останню добу серпня – по Румунії 56,8 млн грн, по Словаччині 59,4 млн грн.

Експорт дешевої української електроенергії позначиться на ринку ЄС не відразу: пропускна спроможність міжсистемних зʼєднань наразі мала. Проте вже цієї зими, коли вона збільшиться до 1,5 ГВт (з Угорщиною, Румунією та Словаччиною), а також до 1 ГВт із Польщею за окремою лінією, ефект стане відчутним.

Для України збільшення пропускної спроможності міжмережевих зʼєднань з ENTSO-E – рятівний круг, який допоможе вітчизняним виробникам електроенергії утриматись на плаву. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні