Категорія
Новини
Дата

Польща спростила експорт дронів в Україну. Через цю країну волонтери закуповують основні обсяги БпЛА

Експорт дронів з території Польщі до України з 28 квітня може здійснюватися на основі загального дозволу, наданого Міністром розвитку і технології Республіки Польща. Рішення ухвалене урядом Польщі у відповідь на прохання України, повідомила пресслужба Мінекономіки.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Рішення уряду Польщі сприятиме прискоренню постачання БпЛА на фронт, посиленню обороноздатності України та прискорить перемогу над агресором», – зазначив заступник міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка.
  • За його словами, загальним дозволом для експорту БпЛА до України може скористатися будь-який субʼєкт, який має місцезнаходження на території Польщі (комерційна чи неприбуткова організація, або фізична особа). 
  • Запровадження загального дозволу звільняє від необхідності отримання індивідуального дозволу при експорті кожної партії дронів.
  • Як наголосив Качка, рішення Польщі вкрай важливе для нас ще й тому, що саме через цю країну наші волонтери закуповують основні обсяги БпЛА.  
  • Дозвіл стосується лише певної категорії дронів, визначених в розпорядженні. А саме безпілотних літальних апаратів, призначених для контрольованого польоту за межами прямої видимості оператора, з максимальною тривалістю принаймні 30 хв, але менше 1 год, і призначених для зльоту та обслуговування. Стабільний керований політ при поривах вітру не менше 46,3 км/год.

Контекст

14 лютого Кабмін спростив ввезення в Україну товарів військового та подвійного призначення. Зокрема, до переліку товарів військового призначення та подвійного використання, які можуть імпортуватися без дозволу Державної служби експортного контролю додали, зокрема, БпЛА та їх комплектуючі.

Раніше, коли дрон приїжджав на територію України, то в митників виникало питання: чи є цей літальний апарат товаром військового призначення або подвійного використання. Тому митник відправляв імпортера в Експортний контроль для проведення експертизи, реєстрації й отримання дозволу. 

Якщо це дрон військового призначення, ти повинен зареєструватися в Експортному контролі й отримати сертифікат. Після того як тобі видадуть дозвіл, ти можеш завозити дрон. 

По товару подвійного використання Експортний контроль не має права проводити експертизу. Практично людина опинялася в глухому куті, бо вона не може довести, що це товар не військового призначення. Це призводило до зупинки безпілотників і компонентів для їх виробництва на митниці. 

Питання з DJI Mavic 3 вирішилося, проте залишилися проблеми по всіх інших типах дронів і компонентах, що потрібні для виробництва БпЛА всередині країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні