Категорія
Новини
Дата

Польща відмовиться від російського газу до кінця року. Моравецький анонсував «найрадикальніший» у Європі план

Польща запускає план відмови від російських енергоносіїв та планує реалізувати його до кінця року, заявив премʼєр-міністр країни Матеуш Моравецький.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Премʼєр-міністр анонсував «найрадикальніший у Європі план» щодо відмови від російських нафти, газу та вугілля. За його словами, цей план необхідний для відновлення Європи.
  • Повне ембарго, зокрема, на імпорт російського вугілля Польща запровадить вже у квітні-травні, йдеться у повідомленні на сайті польського уряду.
  • Польща вже значно скоротила свою залежність від російської нафти і має намір «докласти всіх зусиль, щоб до кінця року відмовитися від російської нафти», сказав премʼєр.
  • Моравецький очікує скорочення імпорту російського газу у травні. А план щодо повної відмови від газу з РФ має бути виконано до кінця 2022 року.
  • Очільник польського уряду закликав інші європейські країни, зокрема, Німеччину, наслідувати приклад Польщі.

Контекст

Від початку вторгнення РФ в Україну Варшава закликала ЄС включити російське викопне паливо в пакет санкцій, але Брюссель обрав стратегію поступового зниження залежності від російських енергоносіїв.

Країни ЄС імпортують у РФ приблизно 40% природного газу. Найбільше від російських енергоносіїв залежить економіка Німеччини. Канцлер Олаф Шольц заявляв, що ФРН не зможе повністю відмовитися від російського газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні