Категорія
Новини
Дата

Польща й надалі забезпечуватиме транзит українського збіжжя – представник польського Мінагро на Forbes AgriFood

Польський уряд надалі підтримуватиме Україну в транзиті українських агропродуктів територією країни та розробляє механізм для їх ліцензування, повідомив Адам Новак, заступник державного секретаря Міністерства сільського господарства та сільського розвитку Польщі під час Forbes AgriFood 15 лютого.

Польща й надалі забезпечуватиме транзит українського збіжжя – представник польського Мінагро на Forbes AgriFood

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Польща розуміє значимість експорту агропродукції з України для світової спільноти, запевнив Новак. 
  • Але як і Україна, Польща є великим експортером більшості агропродуктів: пшениці, кукурудзи, цукру, борошна та фруктів. Зміна логістичних шляхів через напад РФ та лібералізація торгівлі між ЄС та Україною призвели до зростання імпорту деяких українських агропродуктів до Польщі, й це спричинило конфлікт, пояснив він. «Польща була змушена запровадити певні обмеження на імпорт окремих українських товарів», – переконує польський урядовець. 
  • За його словами, за останні місяці 2023 року транзит українського зерна та олії через Польщу становив у середньому 320 000 т на місяць.
  • Зараз польський уряд працює над пошуком прийнятного для всіх способу забезпечення складного імпорту агропродукції з України, запевнив Новак. 
  • Зокрема, спільно з українськими експертами Польща розробляє механізмом ліцензування агропродукції з України. «Незабаром ці переговори перейдуть на політичний рівень», – додав Новак. 
  • Також уряд Польщі проводить інтенсивні переговори з протестувальниками, які знову заблокували польсько-український кордон. Польща наполягатиме на продовженні обмежувальних торговельних заходів на українське збіжжя до червня 2025 року, повідомив Новак. 
  • «Я переконаний, що агропродовольчий сектор України і Польщі й надалі плідно співпрацюватимуть, а також конкуруватимуть між собою», – зазначив Новак. Можливим варіантом співпраці він вважає галузь переробки української продукції на польських заводах та подальшого експорту.

Контекст 

9 лютого польські фермери заблокували під’їзний шлях поблизу пункту пропуску «Шегині» на польсько-українському кордоні, а також блокували пункти пропуску «Ягодин» і «Рава-Руська».

12 лютого розпочалися акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску «Зосін – Устилуг» та біля ПП «Долгобичув – Угринів».

Єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав зняти односторонні обмеження на імпорт українського зерна, які запровадили Польща, Угорщина та Словаччина. За його словами, ЄС уже розробив механізми, які допоможуть захистити фермерів.

Польські фермери наразі блокують пʼять пунктів пропуску й погрожують 20 лютого заблокувати усі переходи на польсько-українському кордоні. 

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Окрема подяка партнерам, які допомогли в організації події:

  • Генеральний партнер: МХП
  • Офіційні партнери: Райффайзен Банк, PJSC Carlsberg Ukraine
  • Партнери експо-зон: Агросем, ShustoFF
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні